Πρόσκληση για εθελοντική αιμοδοσία: Τρίτη 26 Ιουνίου στο 5ο Γυμνάσιο Καλαμάτας

H Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας και το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων σε συνεργασία με την Ε.Λ.Μ.Ε. Μεσσηνίας οργανώνουν εθελοντική αιμοδοσία στις 26-06-2018 ημέρα Τρίτη, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του 5ου Γυμνασίου Καλαμάτας (Λεωφ. Αθηνών 194, Καλαμάτα) από τις 9:00π.μ. το πρωί μέχρι τις 13:00μ.μ.

Δείτε το σχετικό έγγραφο της ΔΔΕ Μεσσηνίας εδώ

Aπολογιστικές εκθέσεις των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων (Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Πολιτιστικών Θεμάτων, Αγωγής Υγείας) σχολικού έτους 2017-2018 και αποστολή παραγόμενου υλικού

Παρακαλούνται οι συντονιστές των ΠΣΔ να καταθέσουν έως και την Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018 στο Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων (ypsd@dide.mes.sch.gr) την Απολογιστική Έκθεση των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων (Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Πολιτιστικών Θεμάτων, Αγωγής Υγείας) σχολικού έτους 2017-2018.

Η Απολογιστική Έκθεση είναι υποχρεωτική και για τα προγράμματα που παρουσιάστηκαν στις Εορτές Μαθητικής Δημιουργίας. Εξαιρούνται τα σχολεία που έχουν ήδη στείλει Απολογιστική Έκθεση στο Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων.

Στο πλαίσιο της διάχυσης και διάδοσης των αποτελεσμάτων, όσοι εκπαιδευτικοί επιθυμούν να αναρτηθεί το παραγόμενο υλικό στην ιστοσελίδα του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων (http://dide.mes.sch.gr/ypsd/) παρακαλούνται να το στείλουν σε ηλεκτρονική μορφή. Αν το μέγεθος είναι μεγάλο για αποστολή με e-mail, το υλικό μπορεί να σταλεί μέσω οποιασδήποτε δωρεάν υπηρεσίας διαδικτυακής μεταφοράς ψηφιακών αρχείων (πχ. wetransfer, dropbox, google drive). Αν το υλικό σας είναι ήδη αναρτημένο (σε ιστοσελίδα, blog, youtube, issuu κλπ) παρακαλείσθε απλά να αναγράψετε το σύνδεσμο (στο αντίστοιχο πεδίο που υπάρχει μέσα στη φόρμα Απολογισμού).

Διαβάστε ολόκληρο το σχετικό έγγραφο εδώ

Κατεβάστε τη φόρμα της απολογιστικής έκθεσης εδώ

Ενδεικτική θεματολογία ΠΕ, ΠΘ, ΑΥ εδώ

Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη στην Καλαμάτα

Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη θα γίνουν στην Καλαμάτα το διάστημα 27 – 28 – 29 Απριλίου.
Ανάμεσα στους συνεργάτες των εκδηλώσεων, που διοργανώνονται από την Υπηρεσία Αιμοδοσίας του ΓΝ Καλαμάτας, είναι και οι Δ/σνεις Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας μέσω των αντίστοιχων Γραφείων Σχολικών Δραστηριοτήτων.

Χρήσιμες ιστοσελίδες -εκπαιδευτικό υλικό κυκλοφοριακής αγωγής και οδικής ασφάλειας

Επίσης μπορούν να αναζητηθούν παιχνίδια οδήγησης online, καθώς και τηλεοπτικά spot για ασφαλή οδήγηση

Πλατφόρμα ενημέρωσης για εγκεκριμένες εκπαιδευτικές δράσεις

Η ενημέρωση σχετικά με τις «Εγκεκριμένες Δράσεις στον χώρο της Εκπαίδευσης» θα γίνεται με ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Σπουδών του ΥΠΠΕΘ για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Για τις δράσεις που είναι κοινές με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση μπορείτε να επισκέπτεστε την ιστοσελίδα dspope.ypepth.sch.gr, για να ενημερωθείτε για εγκεκριμένες δράσεις για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, την Αγωγής Υγείας, τα Πολιτιστικά Θέματα, τους Διαγωνισμούς σε όλη την χώρα και άλλα θέματα του τμήματος Γ΄ Μαθητικής Μέριμνας κ Σχολικής Ζωής.

Οι εγκρίσεις δράσεις που αφορούν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση θα αποστέλλονται στα σχολεία, ενώ στην ιστοσελίδα του Γρ. Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ.Ε Μεσσηνίας θα συνεχίσουμε να ανακοινοποιούμε εκπαιδευτικές δράσεις και διαγωνισμούς που αφορούν πιο άμεσα το νομό και την Περιφέρεια, με κριτήριο και τη θεματολογία των προγραμμάτων που έχουν υποβληθεί για το σχολικό έτος 2017-18.

Δύο Γυμνάσια από τη Μεσσηνία στο 8ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο για τον Έλεγχο του Καπνίσματος

Ένα αντικαπνιστικό σποτ του 2ου Γυμνασίου Καλαμάτας με τίτλο «Μην αφαιρείς το χρώμα από τη ζωή σου«,  θα παρουσιαστεί την Τρίτη 28 Νοεμβρίου στο 8ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο για τον Έλεγχο του Καπνίσματος στην Τρίπολη. Το κολάζ έφτιαξαν μαθητές της Β΄ τάξης, με υπεύθυνη καθηγήτρια τη Μαργαρίτα Σταυράκη.

Από τη Μεσσηνία συμμετέχει επίσης στο Συνέδριο το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας με την παρουσίαση «Εμείς, οι μη καπνίζοντες«, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα αντικαπνιστικό τραγούδι γραμμένο από μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου, με τίτλο «Χωρίς ανάσα». Υπεύθυνη καθηγήτρια η Εύη Ντινοπούλου.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί  στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης και θα μεταδοθεί ζωντανά από τον σύνδεσμο http://video.sch.gr/live/show/163 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παρουσιάσεις δράσεων των μαθητών/τριών σχετικά με το κάπνισμα, μουσικό πρόγραμμα από μαθητές/τριες, καθώς και βράβευση έργων μαθητών/τριών, που θα προκύψουν από τον 5ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό για τον Έλεγχο του Καπνίσματος με θέμα «Κάπνισμα και Περιβάλλον».

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία – 3 Δεκέμβρη

Με αφορμή την 3η Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων πρόκειται να υλοποιήσει μία σειρά εκδηλώσεων-δράσεων που σκοπό έχουν, αφενός, να ευαισθητοποιήσουν την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και το σύνολο της κοινωνίας επί ζητημάτων ισότιμης πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία στην εκπαίδευση και, αφετέρου, να αναδείξουν καλές πρακτικές στο πεδίο της ειδικής αγωγής και της ενταξιακής εκπαίδευσης.
Στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων-δράσεων καλούνται οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να διοργανώσουν δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με: α) τα δικαιώματα των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, β) την αναγκαιότητα επίδειξης σεβασμού στη διαφορετικότητα καθώς και γ) τις δυνατότητες προαγωγής ίσων ευκαιριών στη μάθηση. Επίσης, τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Γενικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης μπορούν να προγραμματίσουν δράσεις οργανωμένου παιχνιδιού, αθλοπαιδιών, καλλιτεχνικών και άλλων δραστηριοτήτων σε συνεργασία με τα Ειδικά Σχολεία και τα ΚΕ.Δ.Δ.Υ, τα οποία καλούνται να αναλάβουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες, αλλά και να ανταποκριθούν σε αιτήματα υποστήριξης δράσεων

Στην ιστοσελίδα του ΥΠ.Π.Ε.Θ και, συγκεκριμένα, στον σύνδεσμο http://www.minedu.gov.gr/news/31361-08-11-17-draseis-kai-ekdiloseis-sta-sxoleia-gia-tin-3i-dekemvri-pagkosmia-imera-atomon-me-anapiria, είναι ανηρτημένος ενδεικτικός κατάλογος εκπαιδευτικού υλικού (συμβάσεων, βιβλίων, κινηματογραφικών ταινιών κ.ο.κ), το περιεχόμενο του οποίου μπορεί να αποτελέσει έναυσμα ανάπτυξης διαλόγου και υλοποίησης δραστηριοτήτων που θα στοχεύουν, αφενός, στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των μελών της σχολικής κοινότητας σχετικά με τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία ή/ και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και, αφετέρου, στην προαγωγή μίας κουλτούρας αποδοχής της διαφορετικότητας.

Το προτεινόμενο υλικό θα επικαιροποιείται κατά τακτά χρονικά διαστήματα
με βάση νεότερες εκδόσεις. Καλούνται όσοι εκπαιδευτικοί επιθυμούν να
συμβάλουν στον εμπλουτισμό του υλικού, να αποστέλλουν τις προτάσεις τους στο deae@minedu.gov.gr

 

Ολόκληρη την εγκύκλιο θα βρείτε εδώ

Διαγωνισμός και μαθητικό συνέδριο με θέμα «Κάπνισμα και Περιβάλλον»

5ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός με θέμα «Κάπνισμα και Περιβάλλον» για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο πλαίσιο του 8ου Πανελλήνιου Μαθητικού Συνεδρίου για τον Έλεγχο του Καπνίσματος “Παιδεία Για Έναν Κόσμο χωρίς Κάπνισμα”

Ο  διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές της Ε και ΣΤ τάξης των Δημοτικών σχολείων, της Α, Β και Γ τάξης των Γυμνασίων και της Α τάξης Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων και θα πραγματοποιηθεί εκτός ωρολογίου προγράμματος. Οι μαθητές του Δημοτικού καλούνται να δημιουργήσουν έργα ζωγραφικής με θέμα «Κάπνισμα και Περιβάλλον», ενώ οι μαθητές του Γυμνασίου και της Α τάξης Λυκείου καλούνται να γράψουν μία επιστολή ή γράμμα με θέμα «Κάπνισμα και Περιβάλλον», η οποία μπορεί να απευθύνεται όπου ο μαθητής επιθυμεί.

Τελική ημερομηνία υποβολής των έργων ζωγραφικής και των γραπτών κειμένων (επιστολή ή γράμμα) είναι η 13η Νοεμβρίου 2017. 

Έγκριση 

Δήλωση συμμετοχής

Όροι και προϋποθέσεις

Πληροφορίες για το Μαθητικό Συνέδριο, το οποίο θα πραγματοιηθεί φέτος στην Τρίπολη (στις 28 Νοεμβρίου) θα βρείτε εδώ , ενώ στη σελίδα της διοργάνωσης υπάρχει σχετικό εκπαιδευτικό υλικό