Aπολογιστικές εκθέσεις των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων (Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Πολιτιστικών Θεμάτων, Αγωγής Υγείας) σχολικού έτους 2017-2018 και αποστολή παραγόμενου υλικού

Παρακαλούνται οι συντονιστές των ΠΣΔ να καταθέσουν έως και την Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018 στο Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων (ypsd@dide.mes.sch.gr) την Απολογιστική Έκθεση των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων (Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Πολιτιστικών Θεμάτων, Αγωγής Υγείας) σχολικού έτους 2017-2018.

Η Απολογιστική Έκθεση είναι υποχρεωτική και για τα προγράμματα που παρουσιάστηκαν στις Εορτές Μαθητικής Δημιουργίας. Εξαιρούνται τα σχολεία που έχουν ήδη στείλει Απολογιστική Έκθεση στο Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων.

Στο πλαίσιο της διάχυσης και διάδοσης των αποτελεσμάτων, όσοι εκπαιδευτικοί επιθυμούν να αναρτηθεί το παραγόμενο υλικό στην ιστοσελίδα του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων (http://dide.mes.sch.gr/ypsd/) παρακαλούνται να το στείλουν σε ηλεκτρονική μορφή. Αν το μέγεθος είναι μεγάλο για αποστολή με e-mail, το υλικό μπορεί να σταλεί μέσω οποιασδήποτε δωρεάν υπηρεσίας διαδικτυακής μεταφοράς ψηφιακών αρχείων (πχ. wetransfer, dropbox, google drive). Αν το υλικό σας είναι ήδη αναρτημένο (σε ιστοσελίδα, blog, youtube, issuu κλπ) παρακαλείσθε απλά να αναγράψετε το σύνδεσμο (στο αντίστοιχο πεδίο που υπάρχει μέσα στη φόρμα Απολογισμού).

Διαβάστε ολόκληρο το σχετικό έγγραφο εδώ

Κατεβάστε τη φόρμα της απολογιστικής έκθεσης εδώ

Ενδεικτική θεματολογία ΠΕ, ΠΘ, ΑΥ εδώ

Εορτές Μαθητικής Δημιουργίας 2018

Στο πλαίσιο της προβολής και διάχυσης των αποτελεσμάτων των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων (Πολιτιστικών Θεμάτων, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας) που υλοποιήθηκαν στα σχολεία της Μεσσηνίας κατά το σχολικό έτος 2017-2018, πραγματοποιούνται, από τις 21 έως τις 26 Μαΐου 2018 οι «Εορτές Μαθητικής Δημιουργίας 2018», οι οποίες περιλαμβάνουν:

  • Κεντρικές Εκδηλώσεις στην Καλαμάτα: 21 & 23 Μαΐου, Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας
  • Κεντρικές Εκδηλώσεις στην Κυπαρισσία: 24 Μαΐου, Βιβλιοθήκη Γυμνασίου Κυπαρισσίας
  • Θεατρικές παραστάσεις: 22, 23 & 26 Μαΐου, Κεντρική Σκηνή ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας
  • Περιφερειακές εκδηλώσεις σε Γυμνάσια και Λύκεια της Μεσσηνίας 

Διευκρινίζεται ότι τις εκδηλώσεις μπορούν να παρακολουθήσουν και άλλα σχολεία.

Δείτε το σχετικό έγγραφο εδώ

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των κεντρικών εκδηλώσεων και Θεατρικών παραστάσεων στην Καλαμάτα και την Κυπαρισσία εδώ

Δηλώσεις συμμετοχής σε Εικαστική μαθητική έκθεση με θέμα «Αναδημιουργώ, ανακυκλώνοντας», Καλαμάτα

Η Δ/νση Δ/θμιας Εκπαίδευσης και το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΕ Μεσσηνίας διοργανώνουν Εικαστική έκθεση μαθητικών έργων σε συνεργασία με την Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων και τη Δ/νση Π/θμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας.

Το θέμα της έκθεσης είναι «Αναδημιουργώ, ανακυκλώνοντας», όπως προτάθηκε φέτος, ως ενιαία πανελλήνια θεματική για μαθητικές εκθέσεις στο τέλος του σχολικού έτους, από την Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων.

Στόχος της έκθεσης είναι η ανάδειξη της συνολικής δημιουργίας των μαθητών από όλες τις σχολικές μονάδες Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης της Μεσσηνίας και ενθαρρύνουμε όλες τις σχολικές μονάδες να συμμετέχουν με μια χαρακτηριστική και ενδεικτική επιλογή έργων των μαθητών τους, σχετική με τη θεματική της έκθεσης.

Καλούνται οι εκπαιδευτικοί Εικαστικών μαθημάτων να δηλώσουν συμμετοχή έως τις 20 Μαΐου στο Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΕ Μεσσηνίας.

Η έκθεση προγραμματίζεται για τον Ιούνιο του 2018, στο Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας, παράλληλα με την καθιερωμένη Μαθητική Συναυλία της λήξης του σχολικού έτους στο Μουσικό Σχολείο.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Εκδήλωση του 1oυ ΕΠΑΛ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

To 1o ΕΠΑΛ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ και η Ειδικότητα Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων σας προσκαλούν στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας την Τετάρτη 09 Μαΐου 2018 και ώρα 20:00 στην εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, με τίτλο «Αναστορώ κι αροθυμώ…».

Το πρωί της ίδιας ημέρας, η παράσταση θα παρουσιαστεί στο Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας (Αμφιθέατρο ΜΣΚ, ώρα 12.00), με δυνατότητα να την παρακολουθήσουν μαθητές και από άλλα σχολεία, σε συνεννόηση με το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας και/ή το 1ο ΕΠΑΛ.

Η παράσταση δημιουργήθηκε με αφορμή το πολιτιστικό πρόγραμμα «Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. 19 Μαΐου, Ημέρα Εθνικής Μνήμης», που εκπονεί το 1ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας κατά τη φετινή σχολική χρονιά.

Στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας θα λειτουργεί και έκθεση φωτογραφίας από το αρχείο της κ. Ελπίδας Αθανασιάδου από τις 09 έως τις 11 Μαΐου 2018.

Δείτε την πρόσκληση και τους συντελεστές εδώ

Δείτε το πρόγραμμα εδώ

Δράση «BLOG YOUR HERITAGE – Unblock the Past, Share for the Future»

Έγκριση παράτασης για την υποβολή των Αιτήσεων Συμμετοχής στη δράση «BLOG YOUR HERITAGE – Unblock the Past, Share for the Future», που αφορά τις σχολικές μονάδες Επαγγελματικών Λυκείων της χώρας.

Ως τελική προθεσμία για την υποβολή των Αιτήσεων ορίζεται η Δευτέρα 30 Απριλίου 2018.

Για την υλοποίηση της δράσης οι σχολικές μονάδες, δύνανται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον με τη συμπλήρωση και αποστολή της αίτησης συμμετοχής που περιλαμβάνεται στην έγκριση.
Την Αίτηση Συμμετοχής στη δράση θα συμπληρώσει ο Διευθυντής του ΕΠΑΛ μαζί τον/τους εκπαιδευτικό/ούς που επιθυμούν να αναλάβουν τον σχεδιασμό και την υλοποίησή της.

Ακολουθεί το έγγραφο (αρ. Φ10α/41596/Δ4 /13-3-2018) που εξέδωσε το ΥΠΠΕΘ για την αρχική έγκριση της δράσης και το οποίο περιλαμβάνει την αίτηση.

Η δράση “BLOG YOUR HERITAGE – Unblock the Past, Share for the Future”, είναι μια συνεργασία ΥΠΠΟΑ και ΥΠΠΕΘ στο πλαίσιο του εορτασμού του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.
Η έγκριση δίδεται για τα σχολικά έτη 2017-2018 κ’ 2018-2019.

Δείτε το έγγραφο εδώ

Παράσταση του Λυκείου Πεταλιδίου στην Κομοτηνή

Το Λύκειο Πεταλιδίου θα ταξιδέψει στη Κομοτηνή, όπου, σε συνεργασία με τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Πεταλιδίου, τον Σύλλογο Γυναικών Πεταλιδίου και την υποστήριξη του Δήμου Μεσσήνης θα παρουσιάσει στο Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής τη θεατρική, χορευτική παράσταση με θέμα «Την πατρίδα μ΄ έχασα», στο πλαίσιο του Πολιτιστικού προγράμματος που έχει αναλάβει κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά.

Το πρόγραμμα αναφέρεται στην γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού στην περιοχή του Πόντου, που πραγματοποιήθηκε από το κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο 1914-1924.

Η παράσταση αποτελείται από θεατρικό και χορευτικό μέρος και συνοδεύεται από οπτικοακουστικό υλικό. Μαρτυρίες προσφύγων συνδυασμένες με τις αναμνήσεις και τη ζωή τους στον Πόντο συνθέτουν τον βασικό κορμό της παράστασης, ο οποίος, όμως, πλαισιώνεται από τους ποντιακούς χορούς, οι οποίοι αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των Ελλήνων του Πόντου.

Το ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ-Λ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ στο 11ο Μαθητικό Φεστιβάλ Θεάτρου στην Κόρινθο

18-23 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί το 11ο Φεστιβάλ Μαθητικού Θεάτρου στην Κόρινθο, όπου παίρνει μέρος και το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Καλαμάτας, με το μουσικοθεατρικό παραμύθι “Η Πετρόσουπα”, σε κείμενα του Τζόν Μούθ και μουσική του κ. Γυφτάκη Ε.
Η Πετρόσουπα είναι ένα παραμύθι που μιλά για την δύναμη της προσφοράς, για την δύναμη της αγάπης και της αλληλοϋποστήριξης στον συνάνθρωπο.

Την θεατρική παράσταση συντονίζουν οι: Γεωργούλη Μαρία (Σχ.Νοσηλεύτρια) – Αλεξοπούλου Μαργαρίταμ (Φυσικός) – Πέτρος Ρίζος (Μαθηματικός), υπό την επίβλεψη της Διευθύντριας του σχολείου κ. Μαίρης Πανοπούλου.

7ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στην Αρχαία Μεσσήνη

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το πρωί της Τρίτης 17/4 θα γίνει η τελετή έναρξης στις 10 το πρωί, στο θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης, και θα ακολουθήσει παράσταση με τις “Βάκχες” Ευριπίδη, από την ομάδα του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Την Τετάρτη 18/4, στις 10 το πρωί, η ομάδα του Λυκείου Μεσσήνης θα παρουσιάσει επίσης τις “Βάκχες” του Ευριπίδη.

Την Πέμπτη 19/4, στις 10.30 το πρωί, η ομάδα από το 1ο Γυμνάσιο Αυλώνα θα παρουσιάσει τη “Λυσιστράτη” του Αριστοφάνη.

Την Παρασκευή 20/4, στις 10 το πρωί, η κοινή ομάδα από το 7ο Γυμνάσιο και το 4ο Λύκειο Κέρκυρας θα παρουσιάσει τους “Επτά επί Θήβας” του Αισχύλου.

Τη Δευτέρα 23 Απριλίου, στις 10 το πρωί, η ομάδα από το Κολλέγιο Αποφοίτων του Αλικάντε της Ισπανίας (La Nave Argo – Alumni of Colegio Inmaculada Jesuitas de Alicante) θα παρουσιάσει τις “Βάκχες” του Ευριπίδη.

Επίσης την Δευτέρα 23/4, στις 8 το βράδυ, θα γίνει η εκδήλωση, στο Φιλοσοφικό Κέντρο Μεσσήνης, με θέμα “Αρχαίο δράμα, χώροι θέασης και δημοκρατία” και ομιλητές τον καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας Πέτρο Θέμελη και τον καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας Ανδρέα Μαρκαντωνάτο, με τη συνεργασία μαθητών από το Λύκειο Μεσσήνης.

Την Τρίτη 24/4, στις 10 το πρωί, στο θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης η ομάδα αποφοίτων της RADA (Royal Academy of Dramatic Art), από το Λονδίνο, θα παρουσιάσει τις “Τρωάδες” του Ευριπίδη.

Την Τετάρτη 25/4, στις 9.30 το πρωί, θα γίνει η παράσταση με τους “Ορνιθες” του Αριστοφάνη, από την ομάδα του Γυμνασίου Καλλιθέας Θεσσαλονίκης.
Αργότερα, στις 11.45, στο αμφιθέατρο του πάρκου της Μεσσήνης, η ομάδα των αποφοίτων της RADA θα παρουσιάσει ξανά τις “Τρωάδες” του Ευριπίδη.

Την Πέμπτη 26/4, στις 10 το πρωί, στο θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης θα παρουσιαστεί η “Ελένη” του Ευριπίδη από την ομάδα του Γυμνασίου – Λυκείου Βροντάδου Χίου.

Την Παρασκευή 27/4, τέλος, στις 10 το πρωί, στον ίδιο χώρο, η ομάδα από το Γυμνάσιο Γαζίου Ηρακλείου Κρήτης θα παρουσιάσει την κωμωδία “Βάτραχοι” του Αριστοφάνη και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η τελετή λήξης 7ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος.

Πληροφορίες: http://ancientmessenefestival.messini.gr/

Το 4ο Λύκειο Καλαμάτας στην ΕΡΤ Καλαμάτας

Με αφορμή τη διεθνή ημέρα Γαλλοφωνίας (17 Μαρτίου), το 4ο Λύκειο Καλαμάτας επισκέπτεται αύριο, Πέμπτη 22 Μαρτίου, τη ραδιοφωνική εκπομπή της Φιλάνθης Λάγιου «Μουσικές περιπλανήσεις» (15:00-17:00) στην ΕΡΤ Καλαμάτας, με μαθητές της Α και Γ Λυκείου, οι οποίοι θα παρουσιάσουν το δικό τους αφιέρωμα στη Γαλλοφωνία και το γαλλικό τραγούδι.

7ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στην Αρχαία Μεσσήνη

Δύο διεθνείς συμμετοχές και 7 από την χώρα μας πλαισιώνουν το φετινό 7ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στην Αρχαία Μεσσήνη, που διοργανώνει ο Δήμος Μεσσήνης από τις 17 έως τις 27 Απριλίου.

Ειδικότερα, οι δύο συμμετοχές από το εξωτερικό προέρχονται, αφ’ ενός από τη Μεγάλη Βρετανία με τη θεατρική ομάδα της RADA (Royal Academy of Dramatic Art) την οποία αποτελούν 17 άτομα και αφ’ ετέρου από την Ισπανία με την ομάδα θεάτρου από το Colegio Inmaculada Jesuitas de Alicante (Ιησουιτικό Κολέγιο της Αμώμου, στο Αλικάντε) που αποτελείται από 22 άτομα.

Οι υπόλοιπες συμμετοχές περιλαμβάνουν τις ομάδες, του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (11 άτομα), του Γυμνασίου Καλλιθέας Θεσσαλονίκης (28 άτομα), του Γυμνασίου Γαζίου Ηρακλείου (22 άτομα), του Γυμνασίου – Λυκείου Βροντάδου Χίου (23 άτομα), του 7ου Γυμνασίου και 4ου Λυκείου Κέρκυρας (23 άτομα), του 1ου Γυμνασίου Αυλώνα (22 άτομα) και του Γενικού Λυκείου Μεσσήνης.

Αναλυτικό πρόγραμμα και δηλώσεις για παρακολούθηση παραστάσεων (έως 21 /3/2018)  εδώ