Πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στην Οργανωτική Επιτροπή και την Επιμόρφωση της Θερινής Ακαδημίας 2018 «Sensing and interacting with the physical environment»

Προσκαλούνται οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να συμμετέχουν στην Οργανωτική Επιτροπή της Θερινής Ακαδημίας 2018 «Sensing and interacting with the physical environment», που θα πραγματοποιηθεί 1-7 Ιουλίου 2018 στην Καλαμάτα, να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους με email στο ypsd@dide.mes.sch.gr (Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΕ Μεσσηνίας) ως την Τρίτη 12 Ιουνίου 2018, αναφέροντας τα στοιχεία επικοινωνίας τους (Ονοματεπώνυμο, email, τηλέφωνο).

Οι ενδιαφερόμενοι θα συμμετέχουν στις εργασίες της Επιτροπής με συγκεκριμένο πρόγραμμα και αρμοδιότητες που θα καθοριστούν ανάλογα με τις χρονικές δυνατότητες και δεξιότητες του καθενός ξεχωριστά, όπως θα καθοριστεί σε συνάντηση της Επιτροπής.

Oι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση συμμετοχής στην Οργανωτική Επιτροπή.

Τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής θα έχουν προτεραιότητα σε πρόσκληση που θα γίνει για να καλυφθούν περιορισμένου αριθμού διαθέσιμες θέσεις παρακολούθησης του επιμορφωτικού μέρους (στην Αγγλική γλώσσα) της Θερινής Ακαδημίας.

Επίσημος ιστότοπος της Θερινής Ακαδημίας από τον οποίο μπορείτε να ενημερώνεστε είναι το http://summeracademy.sch.gr.

Η πρόσκληση αφορά εκπαιδευτικούς της Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας.

Δείτε το σχετικό έγγραφο εδώ

Ημερίδα στην Καλαμάτα: «Ανάδειξη Ανοιχτών Εκπαιδευτικών Πρακτικών Αξιοποίησης Ψηφιακού Εκπαιδευτικού Περιεχομένου στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση»

Το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (ΙΤΥΕ) «Διόφαντος» διοργανώνει ημερίδα με θέμα: «Ανάδειξη Ανοιχτών Εκπαιδευτικών Πρακτικών Αξιοποίησης Ψηφιακού Εκπαιδευτικού Περιεχομένου στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση».

Η ημερίδα  θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 18/6/2018 ώρες 18:00-20:30, στο 4ο ΓΕΛ Καλαμάτας (οδός Αρτέμιδος, ΤΚ24134, Καλαμάτα).

Η ημερίδα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλων των ειδικοτήτων και γίνεται με την υποστήριξη της ΔΔΕ Μεσσηνίας και του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ.Ε. Μεσσηνίας. Εισηγήτρια θα είναι η κ. Λιακοπούλου Ευστρατία, Πρέσβειρα Δράσης «ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ» του Έργου ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΙΙ.

Για την συμμετοχή στην ημερίδα είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο http://i-participate.gr/?p=1154  (κάνετε σύνδεση με όνομα χρήστη και κωδικό από τον λογαριασμό σας στο ΠΣΔ) μέχρι την Δευτέρα 18/6/2018 ώρα 14:00.

Διαβάστε το σχετικό έγγραφο εδώ

Δείτε το πρόγραμμα της ημερίδας εδώ

Δείτε το Δελτίο Τύπου εδώ

Εορτές Μαθητικής Δημιουργίας 2018

Στο πλαίσιο της προβολής και διάχυσης των αποτελεσμάτων των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων (Πολιτιστικών Θεμάτων, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας) που υλοποιήθηκαν στα σχολεία της Μεσσηνίας κατά το σχολικό έτος 2017-2018, πραγματοποιούνται, από τις 21 έως τις 26 Μαΐου 2018 οι «Εορτές Μαθητικής Δημιουργίας 2018», οι οποίες περιλαμβάνουν:

 • Κεντρικές Εκδηλώσεις στην Καλαμάτα: 21 & 23 Μαΐου, Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας
 • Κεντρικές Εκδηλώσεις στην Κυπαρισσία: 24 Μαΐου, Βιβλιοθήκη Γυμνασίου Κυπαρισσίας
 • Θεατρικές παραστάσεις: 22, 23 & 26 Μαΐου, Κεντρική Σκηνή ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας
 • Περιφερειακές εκδηλώσεις σε Γυμνάσια και Λύκεια της Μεσσηνίας 

Διευκρινίζεται ότι τις εκδηλώσεις μπορούν να παρακολουθήσουν και άλλα σχολεία.

Δείτε το σχετικό έγγραφο εδώ

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των κεντρικών εκδηλώσεων και Θεατρικών παραστάσεων στην Καλαμάτα και την Κυπαρισσία εδώ

Τριήμερο σεμινάριο στο πλαίσιο του ΕθΔ Π.Ε. «Υδροκίνηση»

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) Φιλιατών-Θεσπρωτίας σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) Κόνιτσας, προτίθενται να πραγματοποιήσουν τριήμερο σεμινάριο από 20 έως 22 Απριλίου 2018 με τίτλο: «Παράδοση- Υδροκίνηση – Βιώσιμη ανάπτυξη».

Προθεσμία υποβολής αίτησης (στο Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων) Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018.

Δείτε την ανακοίνωση εδώ

2ο Διεθνές Συνέδριο για το Δράμα και τη Ρητορεία στην Καλαμάτα

Το 2ο Διεθνές Συνέδριο για το Δράμα και τη Ρητορεία έχει ως θέμα: «Μάρτυρες και Μαρτυρία: Πληροφόρηση και Διαδικασία λήψης αποφάσεων στο δράμα και τη ρητορεία« και είναι το αποτέλεσμα της σύμπραξης και συνεργασίας 3 Πανεπιστημίων με το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το Royal Holloway Πανεπιστημίου του Λονδίνου, το Etvos College του Πανεπιστημίου της Βουδαπέστης και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Θα γίνει στις 27-29 Μαρτίου 2018 στην Καλαμάτα και συμπεριλαμβάνει 43 ομιλητές από Ιαπωνία, Αμερική, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, και από την Ελλάδα: ΕΚΠΑ, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Το συνέδριο είναι ανοιχτό προς όλους.

Πληροφορίες εδώ

Σεμινάριο ρομποτικής και αυτοματισμών

Το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και Ποσοτικής Ανάλυσης Δεδομένων (LAIQDA) του ΤΕΙ Πελοποννήσου και η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου (ΠΔΕ ΠΕΛΟΠ), προχώρησαν στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας σηματοδοτώντας την έναρξη της συνεργασίας τους με σκοπό την έρευνα για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών εντός των σχολικών δομών.

Στόχος της συνεργασίας είναι να φέρει σε επαφή τις σχολικές μονάδες με τις σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές που προάγουν την καινοτομία. Ειδικά οι δράσεις στην Ρομποτική έχουν δημιουργήσει μια νέα κουλτούρα μάθησης και έχουν αποφέρει διακρίσεις για εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες σε παγκόσμιο επίπεδο. Μέσω της συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων, εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί θα μπορούν να συνδυάζουν την τεχνογνωσία τους για την οργάνωση στοχευμένων δράσεων για τους μαθητές και τις μαθήτριες όλης της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Παράλληλα, η συνεργασία επεκτείνεται και στον τομέα της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και επαγγελματικής ανάπτυξης των εκπαιδευτικών καθώς και στην εκπόνηση έρευνας σχετικά με την αξιοποίηση της τεχνολογίας στο χώρο του σχολείου. Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθεί δράση επιμόρφωσης εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που ενδιαφέρονται να ενισχύσουν τις γνώσεις τους και να προωθήσουν τη χρήση της Ρομποτικής στα σχολεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Η δράση, που θα υποστηριχθεί τεχνικά και υλικά από το Δίαυλο Καινοτομίας «ο Σπόρος», θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και Ποσοτικής Ανάλυσης Δεδομένων (LAIQDA) του ΤΕΙ Πελοποννήσου (Καλαμάτα) και μπορεί να φιλοξενήσει έως 16 εκπαιδευτικούς. Δέκα συμμετέχοντες θα λάβουν το απαραίτητο υλικό (10 μικροελεγκτές Arduino UNO με πληθώρα αισθητήρων και συσκευών εισόδου/εξόδου) για την εκτέλεση της δράσης από τον Δίαυλο Καινοτομίας «Ο Σπόρος», από τον οποίο θα γίνει η παρουσίαση των λειτουργικοτήτων και θα παράσχει υποστήριξη κατά τη διάρκεια της δράσης. Επιπλέον μπορούν να συμμετάσχουν μέχρι 6 εκπαιδευτικοί με δικό τους εξοπλισμό (απαιτείται μικροελεγκτής Arduino, leds, buttons, αισθητήρες, servo, buzzers). Η πρώτη δράση περιλαμβάνει εκμάθηση του μικροελεγκτή ανοιχτού κώδικα Arduino, παρουσίαση των δυνατοτήτων του και ενημέρωση για projects που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν στη διαδικασία της εκπαίδευσης.

Η έναρξη των επιμορφώσεων καθορίζεται στις 20 Μαρτίου 2018 με το ακόλουθο πρόγραμμα:

 • Τρίτη 20 Μαρτίου 2018 (17:00 – 20:00)
 • Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018 (17:00 – 20:00)
 • Τρίτη 27 Μαρτίου 2018 (17:00 – 20:00)
 • Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018 (17:00 – 20:00)

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος -θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας καθότι οι θέσεις είναι περιορισμένες- θα υποβάλλεται μέχρι και 18/3/2018, μέσω σχετικής φόρμας στο URL:   https://goo.gl/forms/LFEgMdE9uchZyynZ2

Περισσότερες πληροφορίες διατίθενται στους ιστότοπους:   http://deo.teipel.gr/ και http://arduino.osporos.com/

«Η μέλισσα στην εκπαίδευση για την αειφορία», σεμινάριο του ΚΠΕ Αρναίας

Το ΚΠΕ Αρναίας ως συντονιστικό ΚΠΕ του Δικτύου «Μέλισσας έργα, ανθρώπων αγαθά» διοργανώνει τριήμερο σεμινάριο με θέμα «Η μέλισσα στην εκπαίδευση για την αειφορία» στις 4-6 Μαΐου 2018.

Οι αιτήσεις συμμετοχής θα σταλούν από τους εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να παρακολουθήσουν το σεμινάριο στους Υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων ή Π.Ε. του νομού τους έως τη Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018.

Πληροφορίες εδώ

«Οι σχολικοί κήποι», σεμινάριο στο ΚΠΕ Νάουσας

Το ΚΠΕ Νάουσας προγραμματίζει τριήμερο θεματικό σεμινάριο
στις 27-29 Απριλίου 2018 στο πλαίσιο των δράσεων που αναπτύσσει για το εθνικό θεματικό δίκτυο σχολείων «Γεωργία και Περιβάλλον» το οποίο και συντονίζει.
Τίτλος σεμιναρίου: «Οι σχολικοί κήποι»
Σκοπός του θεματικού σεμιναρίου η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης σχετικά με την παιδαγωγική και περιβαλλοντική διάσταση των προγραμμάτων που υλοποιούν.

Το ΚΠΕ θα δέχεται αιτήσεις ηλεκτρονικά έως την Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018 στην παρακάτω φόρμα:   https://goo.gl/forms/RSPhmPhDdMIe6xaq1 

Στη συνέχεια, σε συνεργασία με τα γραφεία Σχολικών Δραστηριοτήτων και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης θα επιλέξει τους εκπαιδευτικούς που θα συμμετάσχουν.

Πληροφορίες εδώ

Ημερίδα για την «Αντισεισμική Προστασία των Σχολικών Μονάδων»

Την Τρίτη 13 Μαρτίου 2018 από τις 09:15 ως τις 13:00 θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο  Θ. Αγγελόπουλος  του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Καλαμάτας, επιστημονική – επιμορφωτική ημερίδα με θέμα «Αντισεισμική Προστασία των Σχολικών Μονάδων», που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας.

Το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:

09:15-09:30 Προσέλευση – Γραμματεία

09:30-09:45 Χαιρετισμοί

09:45-10:30 «Ο Ρόλος του Ο.Α.Σ.Π. – Το Γεωδυναμικό Σεισμοτεκτονικό Πλαίσιο της Μεσσηνίας – Αντισεισμική Προστασία Σχολείων» Ευθύμιος Λέκκας, Καθηγητής, Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος Ε.Κ.Π.Α. Πρόεδρος Ο.Α.Σ.Π.

10:30-11:15 Μέτρα Προστασίας σε περίπτωση Σεισμού  Αναστασία Ιωακειμίδου, Τοπογράφος Μηχανικός MSc Ο.Α.Σ.Π.

11:15-11:30 Διάλειμμα

11:30-12:15 Διαχείριση του Σεισμικού Κινδύνου στις Σχολικές Μονάδες

(Σύνταξη Σχεδίων Έκτακτης Ανάγκης – Διοργάνωση Ασκήσεων Ετοιμότητας)   Δρ. Κούρου Ασημίνα, Γεωλόγος, Προϊσταμένη Τμήμ. Εκπαίδευσης – Ενημέρωσης του Ο.Α.Σ.Π.

12:15-12:45 Ερωτήσεις – Συζήτηση

12:45-13:00 Αποχώρηση – Γραμματεία

Λόγω της φύσης της επιμόρφωσης ενθαρρύνονται οι σχολικές μονάδες να εκπροσωπηθούν από το Διευθυντή/ντρια ή από τον υπεύθυνο διαμόρφωσης  αντισεισμικού σχεδίου της σχολικής μονάδας, υποχρεωτικά τουλάχιστον με έναν εκπρόσωπο από κάθε σχολείο. Θα δοθεί έντυπη βεβαίωση, η οποία θα διανεμηθεί στις σχολικές μονάδες μετά την ημερίδα. Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων. Η ημερίδα συνδιοργανώνεται από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) και το Δήμο Καλαμάτας.

Δείτε/κατεβάστε το σχετικό έγγραφο εδώ

Ιδέες για εικαστική επανάχρηση-ανακύκλωση υλικών στην τάξη

Εκπαιδευτικό υλικό από τις παρουσιάσεις που έγιναν στο πλαίσιο του τριήμερου Εικαστικού-Παιδαγωγικού σεμιναρίου της Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων στην Αθήνα (αμφιθέατρο Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, 8-10 Φεβρουαρίου 2018), με τίτλο «Αναδημιουργώ, Ανακυκλώνοντας«:

 • Γιούλα Παπαδοπούλου, Εικαστικός εκπαιδευτικός,  Υπεύθυνη Σχολικών  Δραστηριοτήτων ΔΕ Μεσσηνίας
  «Αξιοποιώντας και το τελευταίο κομμάτι χαρτί» Προτάσεις για την αξιοποίηση άχρηστων υλικών και υπολειμμάτων, από ασκήσεις σύνθεσης μέχρι animation.

 • Μαργαρίτα Σταυράκη, Εικαστικός εκπαιδευτικός (ΔΕ Μεσσηνίας)
  «Ομαδικές Εργασίες Α/θμιας & Β/μιας Επανάχρηση Υλικών σε Κολλάζ, Ανάγλυφα και Τρισδιάστατες Κατασκευές»  -(παρουσίαση σε 2 μέρη, ασκήσεις για πρωτοβάθμια και ασκήσεις για δευτεροβάθμια)

Πληροφορίες για το σεμινάριο της Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών μαθημάτων εδώ