Έκθεση μαθητικών εικαστικών έργων «Αναδημιουργώ Ανακυκλώνοντας» με τη συμμετοχή 10 σχολείων, στο Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας, 25 & 26 Ιουνίου 2018

Ωράριο έκθεσης: 19:30-22:30 (αίθουσα δίπλα από το αμφιθέατρο)
Ώρα έναρξης μουσικής παράστασης: 21:00 (στο αμφιθέατρο του Μουσικού)

 H Δ/νση Δ/θμιας Εκπαίδευσης και το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΕ Μεσσηνίας  διοργανώνουν Εικαστική έκθεση μαθητικών έργων με θέμα «Αναδημιουργώ, ανακυκλώνοντας», σε συνεργασία με την πανελλήνια  Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων και τη Δ/νση Π/θμιας Εκπαίδευσης  Μεσσηνίας.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 25 και Τρίτη 26 Ιουνίου στο Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας (στην αίθουσα δίπλα από το αμφιθέατρο), παράλληλα με τις καθιερωμένες καλοκαιρινές μουσικές εκδηλώσεις του Μουσικού Σχολείου. Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: 19:30-22:30. Οι μαθητικές συναυλίες και τις δύο ημέρες θα ξεκινήσουν στις 21:00, στο Αμφιθέατρο του σχολείου.

Το θέμα της έκθεσης είναι «Αναδημιουργώ, ανακυκλώνοντας», όπως προτάθηκε φέτος, ως ενιαία πανελλήνια θεματική για μαθητικές εκθέσεις στο τέλος του σχολικού έτους, από την Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων. Στόχος της έκθεσης είναι η ανάδειξη της συνολικής δημιουργίας των μαθητών από τις σχολικές μονάδες Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης της Μεσσηνίας με μια χαρακτηριστική και ενδεικτική επιλογή έργων των μαθητών τους, σχετική με τη θεματική της έκθεσης. Μέσα από ευφάνταστες δημιουργίες από ευτελή και «άχρηστα» υλικά, οι μαθητές όλων των βαθμίδων μας παρουσιάζουν ιδέες για επανάχρηση, ενσωμάτωση και ανάδειξη των άχρηστων  υλικών σε  εικαστικά έργα.

Αντίστοιχες μαθητικές εκθέσεις (με την ίδια ενιαία θεματική) έχουν παρουσιαστεί φέτος από την Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων  στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τη Χίο.

Υπεύθυνη διοργάνωσης στη Μεσσηνία: Γιούλα Παπαδοπούλου / Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΕ Μεσσηνίας

 

Στην έκθεση συμμετέχουν τα σχολεία:

-2ο Γυμνάσιο Καλαμάτας (Εικαστικός: Μαργαρίτα Σταυράκη)

-2ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας (Εκπαιδευτικός: Αθηνά Μακρή, Περιβαλλοντικό πρόγραμμα)

-10ο ΔΣ Καλαμάτας (Εικαστικός: Μαρία Μπουρίκα)

-12ο ΔΣ Καλαμάτας (Ομάδα εκπαιδευτικών: Εικαστικός -Αγγελική Πολυχρόνη, Σταυρούλα Κουβάτσου)

-19ο ΔΣ Καλαμάτας (Εικαστικός: Αθανασία Κατσιλιέρη)

-24ο ΔΣ Καλαμάτας (Εικαστικός: Σπύρος Κλαμπατσέας)

-Ειδικό Σχολείο Καλαμάτας (Εικαστικός: Αθανασοπούλου Παυλίνα )

-4ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας (Ομάδα εκπαιδευτικών: Σταυρούλα Νικολετσέα, Παναγιώτα Κάτσου, Πρόγραμμα: «Διατροφή και Υγεία»)

-Νηπιαγωγείο Αγίου Νικολάου (Ομάδα εκπαιδευτικών: Δρακοπούλου Αγγελική,  Αργυράκη Βασιλική, Πέμα Χριστίνα)

-Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Καλαμάτας (Εκπαιδευτικός: Δήμητρα Αρβανίτη, Πρόγραμμα: Δεξιότητες Ζωής: Αναπτύσσοντας κοινωνικούς επιχειρηματίες)

Εορτές Μαθητικής Δημιουργίας 2018

Στο πλαίσιο της προβολής και διάχυσης των αποτελεσμάτων των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων (Πολιτιστικών Θεμάτων, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας) που υλοποιήθηκαν στα σχολεία της Μεσσηνίας κατά το σχολικό έτος 2017-2018, πραγματοποιούνται, από τις 21 έως τις 26 Μαΐου 2018 οι «Εορτές Μαθητικής Δημιουργίας 2018», οι οποίες περιλαμβάνουν:

 • Κεντρικές Εκδηλώσεις στην Καλαμάτα: 21 & 23 Μαΐου, Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας
 • Κεντρικές Εκδηλώσεις στην Κυπαρισσία: 24 Μαΐου, Βιβλιοθήκη Γυμνασίου Κυπαρισσίας
 • Θεατρικές παραστάσεις: 22, 23 & 26 Μαΐου, Κεντρική Σκηνή ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας
 • Περιφερειακές εκδηλώσεις σε Γυμνάσια και Λύκεια της Μεσσηνίας 

Διευκρινίζεται ότι τις εκδηλώσεις μπορούν να παρακολουθήσουν και άλλα σχολεία.

Δείτε το σχετικό έγγραφο εδώ

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των κεντρικών εκδηλώσεων και Θεατρικών παραστάσεων στην Καλαμάτα και την Κυπαρισσία εδώ

7ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στην Αρχαία Μεσσήνη

Δύο διεθνείς συμμετοχές και 7 από την χώρα μας πλαισιώνουν το φετινό 7ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στην Αρχαία Μεσσήνη, που διοργανώνει ο Δήμος Μεσσήνης από τις 17 έως τις 27 Απριλίου.

Ειδικότερα, οι δύο συμμετοχές από το εξωτερικό προέρχονται, αφ’ ενός από τη Μεγάλη Βρετανία με τη θεατρική ομάδα της RADA (Royal Academy of Dramatic Art) την οποία αποτελούν 17 άτομα και αφ’ ετέρου από την Ισπανία με την ομάδα θεάτρου από το Colegio Inmaculada Jesuitas de Alicante (Ιησουιτικό Κολέγιο της Αμώμου, στο Αλικάντε) που αποτελείται από 22 άτομα.

Οι υπόλοιπες συμμετοχές περιλαμβάνουν τις ομάδες, του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (11 άτομα), του Γυμνασίου Καλλιθέας Θεσσαλονίκης (28 άτομα), του Γυμνασίου Γαζίου Ηρακλείου (22 άτομα), του Γυμνασίου – Λυκείου Βροντάδου Χίου (23 άτομα), του 7ου Γυμνασίου και 4ου Λυκείου Κέρκυρας (23 άτομα), του 1ου Γυμνασίου Αυλώνα (22 άτομα) και του Γενικού Λυκείου Μεσσήνης.

Αναλυτικό πρόγραμμα και δηλώσεις για παρακολούθηση παραστάσεων (έως 21 /3/2018)  εδώ

 

Πρόσκληση για συμμετοχή σε Εικαστική μαθητική έκθεση με θέμα «Αναδημιουργώ, ανακυκλώνοντας»

Η Δ/νση Δ/θμιας Εκπαίδευσης και το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΕ Μεσσηνίας προτίθενται να διοργανώσουν Εικαστική έκθεση μαθητικών έργων σε συνεργασία με την  Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων και τη Δ/νση Π/θμιας Εκπαίδευσης  Μεσσηνίας.

Το θέμα της έκθεσης είναι «Αναδημιουργώ, ανακυκλώνοντας», όπως προτάθηκε φέτος, ως ενιαία πανελλήνια θεματική για μαθητικές εκθέσεις στο τέλος του σχολικού έτους, από την Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων.

Στόχος της έκθεσης είναι η ανάδειξη της συνολικής δημιουργίας των μαθητών από όλες τις σχολικές μονάδες Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης της Μεσσηνίας. Η συμμετοχή των σχολείων είναι προαιρετική, αλλά ενθαρρύνονται όλες οι σχολικές μονάδες να συμμετέχουν με μια χαρακτηριστική και ενδεικτική επιλογή έργων των μαθητών τους και να κινητοποιήσουν την πρωτότυπη δημιουργία έργων με βάση το θέμα της έκθεσης στα σχολεία τους.

Η έκθεση προγραμματίζεται για τον Ιούνιο του 2018, στη λήξη του σχολικού έτους (η ακριβής ημερομηνία και ο χώρος θα ανακοινωθούν σε επόμενο στάδιο).

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΕ Μεσσηνίας (2721361546 ή ypsd@dide.mes.sch.gr). Οι σχολικές μονάδες της Π/θμιας μπορούν να απευθύνονται και στο Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων ΠΕ Μεσσηνίας. Ενημερώσεις για το σχεδιασμό των εκθέσεων από την Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων σε πανελλήνιο επίπεδο, στην ιστοσελίδα: www.art-teachers.com.

Διαβάστε ή κατεβάστε το σχετικό έγγραφο εδώ

Χρήσιμα link από το εργαστήριο “Animation: Τεχνικές Κινούμενης Εικόνας» (14/2/2018)

Χρήσιμες πληροφορίες από το επιμορφωτικό εργαστήριο για εκπαιδευτικούς με θέμα  “Animation: Τεχνικές Κινούμενης Εικόνας» που υλοποποιήθηκε στο Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας (14/2/2018) από  την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΕ Μεσσηνίας (Γιούλα Παπαδοπούλου) και τους μαθητές της Β’  Λυκείου Βανέσσα Ασημακοπούλου, Φαίδρα Δέδε και Αργύρη Καραγγελή.

 • Μια απλή εισαγωγή (στα αγγλικά) για τους βασικούς τύπους animation https://youtu.be/NZbrdCAsYqU  
 • Μια ελληνική ιστοσελίδα για κινούμενο σχέδιο για παιδιά: http://kinoumeno.gr/
 • Μερικά δείγματα animation στο σχολείο: https://vimeo.com/user2801428
 • Το ιστολόγιο του project για το animation (Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας), όπου υπάρχουν πολλές πληροφορίες και παραδείγματα που συγκεντρώθηκαν από τους μαθητές για την ερευνητική τους εργασία: http://animation-mousiko-kalamata.blogspot.gr/

 

 

 • Tutorials στο youtube για το VSDC (υπάρχει το επίσημο κανάλι του VSDC, υπάρχουν όμως κι άλλα βίντεο από άλλους χρήστες που μπορεί να βοηθήσουν, αναζητώντας με τις σωστές λέξεις-κλειδιά)

Κανάλι VSDC: https://www.youtube.com/channel/UCP1CXhCOdQlb84xZ4DygobA

Οδηγίες για stop-motion: https://youtu.be/mZXuJqtG02g

Οδηγίες για τίτλους, μουσική και εξαγωγή τελικού βίντεο: https://youtu.be/7w9WWtBisqg

 

 • Εφαρμογή για Η/Υ και κινητά για κινούμενο σχέδιο (Flipaclip): http://www.flipaclip.net/

 

 

 • Μουσική (δωρεάν) για χρήση στις ταινίες (ελέγχουμε τους όρους χρήσης, άλλα μουσικά κομμάτια είναι public domain = ελεύθερη κοινή χρήση, και άλλα attribution = πρέπει να αναφέρουμε το δημιουργό στους τίτλους):  http://freemusicarchive.org/  

 

Ιδέες για εικαστική επανάχρηση-ανακύκλωση υλικών στην τάξη

Εκπαιδευτικό υλικό από τις παρουσιάσεις που έγιναν στο πλαίσιο του τριήμερου Εικαστικού-Παιδαγωγικού σεμιναρίου της Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων στην Αθήνα (αμφιθέατρο Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, 8-10 Φεβρουαρίου 2018), με τίτλο «Αναδημιουργώ, Ανακυκλώνοντας«:

 • Γιούλα Παπαδοπούλου, Εικαστικός εκπαιδευτικός,  Υπεύθυνη Σχολικών  Δραστηριοτήτων ΔΕ Μεσσηνίας
  «Αξιοποιώντας και το τελευταίο κομμάτι χαρτί» Προτάσεις για την αξιοποίηση άχρηστων υλικών και υπολειμμάτων, από ασκήσεις σύνθεσης μέχρι animation.

 • Μαργαρίτα Σταυράκη, Εικαστικός εκπαιδευτικός (ΔΕ Μεσσηνίας)
  «Ομαδικές Εργασίες Α/θμιας & Β/μιας Επανάχρηση Υλικών σε Κολλάζ, Ανάγλυφα και Τρισδιάστατες Κατασκευές»  -(παρουσίαση σε 2 μέρη, ασκήσεις για πρωτοβάθμια και ασκήσεις για δευτεροβάθμια)

Πληροφορίες για το σεμινάριο της Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών μαθημάτων εδώ

Διαδραστική παράσταση – βιωματικό εργαστήριο «Beatbox και αερόφωνα» στην Καλαμάτα

Μια διαδραστική παράσταση – βιωματικό εργαστήριο μουσικής για παιδιά και ενήλικες, με θέμα «Beatbox και αερόφωνα» θα παρουσιαστεί το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018 στο Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας (ώρα 11.00-13.00), με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, με εισηγητή τον Νικόλαο Δημηνάκη.

Πρόκειται για μία φωνητική τεχνική ή/και ιδίωμα, που κυριολεκτικά μεταφράζεται ως «κουτί του ρυθμού», παραπέμποντας με αυτή την ορολογία στο στόμα του εκτελεστή. Η εξέλιξη του ιδιώματος αυτού είναι ιστορικά καταγεγραμμένη από μία τεχνική ρυθμικής και ηχοχρωματικής πλαισίωσης της χιπ-χοπ (hip-hop) μουσικής κουλτούρας (δεκαετία ’80) σε ένα δυναμικά εξελισσόμενο μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργικότητας, που συμπεριλαμβάνει πλέον εντός του πολλά περισσότερα μουσικά ιδιώματα.

Το εργαστήριο υλοποιείται στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου σε συνεργασία με το «Μεταφεστιβάλ για την Πολιτισμική Βιωματική Εκπαίδευση«, μια δράση της Διεύθυνσης και του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων ΠΕ Μεσσηνίας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση και το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΕ Μεσσηνίας.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Βιωματικό εργαστήριο » Στο σχολείο με τα comics!» στην Καλαμάτα

Βιωματικό εργαστήριο για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τίτλο «Στο σχολείο με τα comics!» με εμψυχώτρια τη Λήδα Τσενέ.
Σάββατο 27 Ιανουαρίου, ώρα 12.00-14.00 στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας (είσοδος ελεύθερη).

Η Λήδα Τσενέ είναι Διδάκτωρ Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου με ειδίκευση στα social media. Από το 2008 συνεργάζεται με το Εργαστήριο Διαφήμισης και Δημοσίων Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου ως ερευνήτρια και διδάσκουσα. Το 2010-2014 δίδαξε στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας-Τμήμα Πληροφορικής και ΜΜΕ, ενώ από το 2012 διδάσκει στο ΜΠΣ Επικοινωνία και νέα Δημοσιογραφία του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Το εργαστήριο υλοποιείται στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου σε συνεργασία με το «Μεταφεστιβάλ για την Πολιτισμική Βιωματική Εκπαίδευση«, μια δράση της Διεύθυνσης και του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων ΠΕ Μεσσηνίας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση και το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΕ Μεσσηνίας.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

«Αναδημιουργώ, Ανακυκλώνοντας»: Εικαστικό – Παιδαγωγικό Σεμινάριο της Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων

Τριήμερο Εικαστικό – Παιδαγωγικό Σεμινάριο στην ΑΣΚΤ (Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας) από την Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων, Πέμπτη 8 έως Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018 με θέμα «Αναδημιουργώ, Ανακυκλώνοντας».

Οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να συμμετέχουν με 15λεπτες παρουσιάσεις ή και εργαστήρια, μπορούν να στείλουν τις προτάσεις τους μέχρι 31 Ιανουαρίου 2018.
Έχει δοθεί η έγκριση άδειας από το ΥΠΕΠΘ για την Πέμπτη 8 και την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018 για τους εικαστικούς εκπαιδευτικούς (ΠΕ08) Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας.

Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα της Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων εδώ

«Μαθαίνοντας Επιστήμη μέσα από το Θέατρο»

Στις 15 Ιανουαρίου 2018 λήγει η προθεσμία υποβολής δηλώσεων συμμετοχής στη δράση «Μαθαίνοντας επιστήμη μέσα από το θέατρο», στην οποία καλούνται σχολεία από όλη την Ελλάδα να προετοιμάσουν θεατρικές παραστάσεις τις οποίες θα παρουσιάσουν (ζωντανά ή βιντεοσκοπημένες) σε μια από τις 2 τελικές εκδηλώσεις της δράσης:

 • Στην Αθήνα, 21-22 Απριλίου 2018, στις εγκαταστάσεις της Ελληνογερμανικής Αγωγής

      και

 • στη Θεσσαλονίκη, 28-29 Απριλίου 2018, στο NOESIS – Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας

Για 4η συνεχόμενη χρονιά η δράση «Μαθαίνοντας Επιστήμη μέσα από το Θέατρο» καλεί μαθητές κι εκπαιδευτικούς να δημιουργήσουν τη δική τους θεατρική παράσταση σχετική με επιστημονικά θέματα. Στόχος της δράσης να φέρει κοντά την εκπαιδευτική κοινότητα με επιστήμονες, καλλιτέχνες και την τοπική κοινωνία και να συμβάλει στην δημιουργία ενός σχολείου ανοιχτού προς όλους που θα λειτουργεί ως κεντρικό σημείο ανάπτυξης, καινοτομίας και  δημιουργικότητας.
Η δράση «Μαθαίνοντας επιστήμη μέσα από το θέατρο» είναι μια πρωτοβουλία που διοργανώνει η Science View με την παιδαγωγική / επιστημονική υποστήριξη του τμήματος ΦΠΨ του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με την Ελληνογερμανική Αγωγή, και την υποστήριξη του Noesis – Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας. Η δράση τελεί υπό την Αιγίδα της Γενικής Διεύθυνσης Σπουδών Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Περισσότερες πληροφορίες και τους όρους συμμετοχής μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα της δράσης: http://www.lstt.eu/

Φόρμα συμμετοχής εδώ

Στην ιστοσελίδα της δράσης μπορείτε επίσης να βρείτε σχετικό εκπαιδευτικό υλικό