Δράσεις στη Μεσσηνία με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων -21 Μαρτίου

Την Τετάρτη 21 Μαρτίου (Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων), εκπαιδευτικοί και μαθητές από σχολικές μονάδες της Μεσσηνίας θα πραγματοποιήσουν δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στο πλαίσιο της Ημέρας Δράσης «Μαζί» του προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ;», που διοργανώνει το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Αναλυτικά το πρόγραμμα μπορείτε να το δείτε εδώ

Οι δράσεις πραγματοποιούνται με την υποστήριξη της Δ/νσης
Δ/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας και του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων.

2 Απριλίου- 29 Ιουνίου η υποβολή φακέλων των φορέων για εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις στα σχολεία

Από 2 Απριλίου- 29 Ιουνίου η υποβολή φακέλων των φορέων για εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις στα σχολεία.
H Γενική Δ/νση Σπουδών Π.Ε. & Δ.Ε., οι Δ/νσεις Σπουδών, Προγραμμάτων & Οργάνωσης Π.Ε. & Δ.Ε., η Δ/νση Επαγγελματικής Εκπ/σης, η Δ/νση Ειδικής Αγωγής & Εκπαίδευσης, η Δ/νση Φυσικής Αγωγής και η Δ/νση Υποστήριξης Εκπ. Προγραμμάτων & Εκπαίδευσης για την Αειφορία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων ενημερώνουν για τα εξής:

Οι ενδιαφερόμενοι (φορείς, οργανισμοί, υπηρεσίες, ΜΚΟ, Α.Ε.Ι., επιστημονικές ενώσεις, δήμοι, υπουργεία, νοσοκομεία, μουσεία, αθλητικές ομοσπονδίες, κλπ) που υλοποιούν ή επιθυμούν να υλοποιήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα-δράσεις και μαθητικούς διαγωνισμούς στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης (Π.Ε.) και Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης (Δ.Ε.) (Γενικής, Επαγγελματικής και Ειδικής) για το σχολικό έτος 2018-19, καλούνται να καταθέσουν πλήρη φάκελο με τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την έγκριση των ανωτέρω δράσεων αποκλειστικά εντός της περιόδου από τη Δευτέρα 2 Απριλίου 2018 έως και την Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018.

Για πληρέστερη ενημέρωσή τους, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται τον ιστότοπο του ΙΕΠ  http://www.iep.edu.gr/…/2017-10-05_prodiagrafes…, όπου ορίζονται η διαδικασία κατάθεσης και οι προδιαγραφές αξιολόγησης αιτημάτων έγκρισης εκπαιδευτικών προγραμμάτων-δραστηριοτήτων και εκπαιδευτικού υλικού.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

 

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βουλή των Εφήβων», ΚΓ’ Σύνοδος 2017-2018

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία διοργανώνει σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βουλή των Εφήβων». Γενικός στόχος του προγράμματος είναι η εξοικείωση των μαθητών με τον ρόλο και τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, η ανάδειξη της σημασίας των δημοκρατικών θεσμών στη σύγχρονη κοινωνία, αλλά και της αξίας της συμμετοχής του πολίτη στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Αναλυτικές πληροφορίες για τον τρόπο διεξαγωγής του προγράμματος κατά τη νέα Σύνοδο, καθώς και για τον τρόπο εγγραφής των σχολείων στο πρόγραμμα θα είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του προγράμματος στη διεύθυνση: www.efivoi.gr από την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018.

Σημειώνεται ότι οι ηλεκτρονικές εγγραφές των σχολείων θα πραγματοποιηθούν κατά το διάστημα 12-31 Ιανουαρίου 2018, χωρίς να προβλέπεται παράταση.

Το θέμα της εφετινής Συνόδου «Ένα σχολείο να μας χωράει: κάνουμε like στη διαφορά» εστιάζει στον σεβασμό και την αποδοχή της διαφορετικότητας στον χώρο του σχολείου. Οι μαθητές θα κληθούν να προβληματιστούν και να συζητήσουν πώς μπορούμε, ατομικά και συλλογικά, να εμπλουτίζουμε τη σχολική και κοινωνική ζωή αξιοποιώντας τις δυναμικές της διαφορετικότητας.

Διαβάστε όλο το έγγραφο εδώ

Εκπαιδευτικό υλικό από τα σεμινάρια «Δεξιότητες Ζωής» (6-7/12/2017)

      

Τα εκπαιδευτικά εγχειρίδια που διαμοιράστηκαν σε όσους εκπαιδευτικούς παρακολούθησαν τα επιμορφωτικά σεμινάρια για τα προγράμματα του British Council «Δεξιότητες Ζωής«, που διοργάνωσαν η Διεύθυνση και το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΕ Μεσσηνίας και το ΚΠΕ Καλαμάτας, είναι διαθέσιμα διαδικτυακά στην ιστοσελίδα του British Council και συγκεκριμένα μπορείτε να τα δείτε ή να τα κατεβάσετε:

  • το εγχειρίδιο για το πρόγραμμα Δεξιότητες Ζωής: Αναπτύσσοντας Ενεργούς Πολίτες εδώ
  • το εγχειρίδιο του προγράμματος Δεξιότητες Ζωής: Αναπτύσσοντας Κοινωνικούς Επιχειρηματίες εδώ

«Υιοθεσία αρχαίων θεάτρων. Μαθητές ξεναγούν μαθητές στα αρχαία θέατρα»

Η εκπαιδευτική δράση «Υιοθεσία αρχαίων θεάτρων. Μαθητές ξεναγούν μαθητές στα αρχαία θέατρα», η οποία σχεδιάστηκε από το «Διάζωμα», την Κίνηση Πολιτών για την ανάδειξη των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης, την εξεύρεση πόρων για την αποκατάστασή τους και την ένταξή τους στην καθημερινότητά μας,  επαναλαμβάνεται για τέταρτη σχολική χρονιά έχοντας την έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Σπουδών Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (βλ. έγγραφο με αρ. Πρωτ.: Φ20.2/122823/Δ2/19-7-2017)

Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να αντλούν πλούσιο υποστηρικτικό υλικό από την ιστοσελίδα του «Διαζώματος»: www.diazoma.gr (ενδεικτικά αναφέρονται οι ενότητες: «Αρχαία θέατρα», «eΒιβλιοθήκη», «Υιοθετήστε ένα αρχαίο θέατρο», «Πρόοδος εργασιών») καθώς και από τον εκπαιδευτικό φάκελο του Υπουργείου Πολιτισμού με τίτλο «Αρχαίο θέατρο στον κύκλο του χρόνου» που έχει αποσταλεί στις κατά τόπους διευθύνσεις της Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης και έχει αναρτηθεί στον κόμβο του Υπουργείου Πολιτισμού: www.ancienttheater.culture.gr.

Στις ενότητες «Εκπαιδευτικά» και «Μαθητές ξεναγοί στα αρχαία θέατρα», το
«Διάζωμα» αναρτά τις ποικίλες δράσεις που έχουν υλοποιήσει από το 2010 διάφορες σχολικές μονάδες παράλληλα με την υιοθεσία αρχαίων θεάτρων, όπως είναι η παρουσίαση με τη χρήση λογισμικών παρουσίασης (π.χ. με power-point) της ιστορίας, της αρχιτεκτονικής δομής και της χρήσης μέσα στον χρόνο όλων των χώρων θέασης και ακρόασης, η πραγματοποίηση μουσικοθεατρικών δρωμένων, Μαθητικών Φεστιβάλ Μουσικής και Θεάτρου, η δημιουργία blog κ.λπ. Στην ενότητα αυτή θα αναρτηθεί και η φετινή παραγωγή οπτικοακουστικού ή άλλου υλικού που θα παραχθεί από τους μαθητές- ξεναγούς, όπως συνέβη και για τις σχολικές χρονιές 2014-2015, 2015-2016 και 2016- 2017 ώστε να αποτελέσει κίνητρο αλλά και να προσφέρει έμπνευση και σε άλλα σχολεία της Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης.

Για τη δράση σας, ενημερώνετε τον Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου σας και την Πράξη, στην οποία αναγράφεται η ανάληψη της δράσης από το σχολείο σας, τη στέλνετε στον/στην Υπεύθυνο Πολιτιστικών Θεμάτων ή στον/στην Υπεύθυνο Σχολικών Δραστηριοτήτων της οικείας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης. Εάν το επιθυμείτε, μπορείτε να ενημερώσετε και το «Διάζωμα» (info@diazoma.gr)  για το θέατρο, το ωδείο ή το στάδιο που θα υιοθετήσετε, ώστε να σας παρέχει υποστήριξη, όπου είναι δυνατό.

Μετά το πέρας της δράσης σας, εάν επιθυμείτε να αναρτηθούν οι δημιουργίες σας στην πλατφόρμα για τα Εκπαιδευτικά που θα φιλοξενείται στην ιστοσελίδα του Διαζώματος, μπορείτε να τις αποστείλετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: margofiv@otenet.gr ή στην info@diazoma.gr. Στη συνέχεια, από το Διάζωμα θα λάβετε, ηλεκτρονικά, έπαινο για τους μαθητές που συμμετείχαν στη δράση και ταχυδρομικά, έπαινο για το σχολείο σας και βεβαιώσεις για τους υπέυθυνους εκπαιδευτικούς της δράσης.

Περισσότερες πληροφορίες και ιδέες θα βρείτε εδώ

Επιμορφωτικά σεμινάρια «Δεξιότητες Ζωής» σε συνεργασία με το British Council στην Καλαμάτα

Η Διεύθυνση και το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων Δευτ/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας σε συνεργασία με το British Council και στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του British Council «Δεξιότητες Ζωής» πραγματοποιούν στο ΚΠΕ Καλαμάτας 2 επιμορφωτικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς:

1. Την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου (16.00-20.00, ΚΠΕ Καλαμάτας) το σεμινάριο «Δεξιότητες Ζωής – Αναπτύσσοντας Ενεργούς Πολίτες» (σε συνεργασία και με τη Διεύθυνση και το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας).  Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας που διδάσκουν στο Γυμνάσιο και σε εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας που διδάσκουν στις τάξεις Ε΄ και ΣΤ΄. Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή ηλεκτρονικά έως τις 4 Δεκεμβρίου 2017 συμπληρώνοντας και υποβάλλοντας την παρακάτω φόρμα: https://goo.gl/forms/lEeSh8YEYOgK6P402. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ

2. Την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου (16.00-20.00, ΚΠΕ Καλαμάτας) το σεμινάριο «Δεξιότητες Ζωής – Αναπτύσσοντας Κοινωνικούς Επιχειρηματίες».  Το σεμινάριο απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας που διδάσκουν σε μαθητές και νέους από 16 έως 24 ετών. Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή ηλεκτρονικά έως τις 4 Δεκεμβρίου 2017 συμπληρώνοντας και υποβάλλοντας την παρακάτω φόρμα: https://goo.gl/forms/SROyEsCNoFcTT35B3. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ

Σας υπενθυμίζουμε ότι, εκτός από την επιμόρφωση για εκπαιδευτικούς, το πρόγραμμα παρέχει και τη δυνατότητα για εργαστήρια έξι διδακτικών ωρών για τους μαθητές (στο πλαίσιο προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων ή άλλων δράσεων), κατόπιν συνεννόησης με το British Council και τις εκπαιδεύτριες του νομού. Πληροφορίες για το πρόγραμμα: https://www.britishcouncil.gr/life-skills/about 

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία – 3 Δεκέμβρη

Με αφορμή την 3η Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων πρόκειται να υλοποιήσει μία σειρά εκδηλώσεων-δράσεων που σκοπό έχουν, αφενός, να ευαισθητοποιήσουν την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και το σύνολο της κοινωνίας επί ζητημάτων ισότιμης πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία στην εκπαίδευση και, αφετέρου, να αναδείξουν καλές πρακτικές στο πεδίο της ειδικής αγωγής και της ενταξιακής εκπαίδευσης.
Στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων-δράσεων καλούνται οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να διοργανώσουν δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με: α) τα δικαιώματα των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, β) την αναγκαιότητα επίδειξης σεβασμού στη διαφορετικότητα καθώς και γ) τις δυνατότητες προαγωγής ίσων ευκαιριών στη μάθηση. Επίσης, τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Γενικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης μπορούν να προγραμματίσουν δράσεις οργανωμένου παιχνιδιού, αθλοπαιδιών, καλλιτεχνικών και άλλων δραστηριοτήτων σε συνεργασία με τα Ειδικά Σχολεία και τα ΚΕ.Δ.Δ.Υ, τα οποία καλούνται να αναλάβουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες, αλλά και να ανταποκριθούν σε αιτήματα υποστήριξης δράσεων

Στην ιστοσελίδα του ΥΠ.Π.Ε.Θ και, συγκεκριμένα, στον σύνδεσμο http://www.minedu.gov.gr/news/31361-08-11-17-draseis-kai-ekdiloseis-sta-sxoleia-gia-tin-3i-dekemvri-pagkosmia-imera-atomon-me-anapiria, είναι ανηρτημένος ενδεικτικός κατάλογος εκπαιδευτικού υλικού (συμβάσεων, βιβλίων, κινηματογραφικών ταινιών κ.ο.κ), το περιεχόμενο του οποίου μπορεί να αποτελέσει έναυσμα ανάπτυξης διαλόγου και υλοποίησης δραστηριοτήτων που θα στοχεύουν, αφενός, στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των μελών της σχολικής κοινότητας σχετικά με τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία ή/ και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και, αφετέρου, στην προαγωγή μίας κουλτούρας αποδοχής της διαφορετικότητας.

Το προτεινόμενο υλικό θα επικαιροποιείται κατά τακτά χρονικά διαστήματα
με βάση νεότερες εκδόσεις. Καλούνται όσοι εκπαιδευτικοί επιθυμούν να
συμβάλουν στον εμπλουτισμό του υλικού, να αποστέλλουν τις προτάσεις τους στο deae@minedu.gov.gr

 

Ολόκληρη την εγκύκλιο θα βρείτε εδώ