Εκδήλωση: Αίσωπος-Λαφοντέν: διαλεκτική σχέση με παιδαγωγικές προεκτάσεις

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας σε συνεργασία με την Ένωση Μεσσήνιων Συγγραφέων θα προσεγγίσει τη σχέση του Αισώπου με το Λαφονταίν, σε μία εκδήλωση που απευθύνεται κυρίως σε εκπαιδευτικούς και γονείς και θα πραγματοποιηθεί στο Αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης τη Δευτέρα 19 Μαρτίου, στις 6:30 το απόγευμα.

Η Γενική Γραμματέας της Ένωσης κα Αντωνία Παυλάκου θα παρουσιάσει τη διαλεκτική μεταξύ των δύο δημιουργών, τονίζοντας την ηθικοπλαστική διάσταση των μύθων διά μέσου των διδαγμάτων. Η νηπιαγωγός κα Γαρυφαλλιά Τεριζάκη θα παρουσιάσει βιωματικά προτάσεις αξιοποίησης των μύθων στην προσχολική ηλικία. Οι εκπαιδευτικοί γαλλικής που συμμετείχαν με τις τάξεις τους στο Μαραθώνιο Ανάγνωσης θα παρουσιάσουν διαφορετικές παιδαγωγικές προσεγγίσεις των μύθων στην τάξη της ξένης γλώσσας (διδασκαλία της φωνητικής, καλλιέργεια εικαστικών δεξιοτήτων, κα.).

Εκπαιδευτικά προγράμματα για το 2018 από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας

Δύο προγράμματα θα πραγματοποιήσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας (Τμήμα Βυζαντινών & Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, Μνημείων, Αρχαιογνωστικής Έρευνας και Μουσείων) στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της για το 2018.

Ειδικότερα:

  • Στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Γνωρίζοντας ένα βυζαντινό ναό: Αγ. Απόστολοι Καλαμάτας». Σκοπός είναι να φέρει τα παιδιά σε μια πρώτη επαφή με τη βυζαντινή αρχιτεκτονική, μέσα από το παράδειγμα ενός πολύ σημαντικού βυζαντινού μνημείου της Καλαμάτας, του ναού των Αγ. Αποστόλων.
    Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί για τέταρτη συνεχή χρονιά και απευθύνεται σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, και πιο συγκεκριμένα των δύο τελευταίων τάξεων του Δημοτικού (Ε΄ & ΣΤ΄), καθώς και της Α΄ και Β΄ Γυμνασίου. Θα πραγματοποιηθεί δε κατά την περίοδο Φεβρουαρίου – Μαρτίου 2018 και μία φορά την εβδομάδα (ημέρα Τετάρτη, διάρκεια προγράμματος: 2 ώρες περίπου).
  • Στο Κάστρο της Καλαμάτας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Και στην κορφή… το κάστρο!». Σκοπός του είναι να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με το χώρο του Κάστρου Καλαμάτας, και μέσω αυτού να κατανοήσουν την αρχιτεκτονική και τη λειτουργία ενός μεσαιωνικού κάστρου (ορολογία των επιμέρους τμημάτων του). Παράλληλα, θα αναδειχθεί η διαχρονική σημασία της αρχιτεκτονικής και της οχυρωματικής λειτουργίας των κάστρων γενικά, μέσα από την αναφορά σε αντίστοιχα κάστρα και οχυρά της Μεσσηνίας.
    Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί για δεύτερη χρονιά και απευθύνεται μόνο σε μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Α΄ και Β΄ Γυμνασίου), κατά τους μήνες Απρίλιο – Μάιο 2018, και μία φορά την εβδομάδα (ημέρα Τετάρτη, διάρκεια προγράμματος: 2 ώρες περίπου).

Για περισσότερες πληροφορίες και για τον προγραμματισμό επισκέψεων κατόπιν συνεννόησης, οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται μπορούν να επικοινωνήσουν με την ΕΦ.Α. Μεσσηνίας στα εξής τηλέφωνα: 2721.0.22534 & 26770 (κα Ιωάννα Γρηγοροπούλου και κα Κωνσταντίνα Γερολύμου).

Εκπαιδευτικό Τμήμα Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου – Καλαμάτα

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, παράλληλα με το κεντρικό του πρόγραμμα, διοργανώνει εκπαιδευτικές προβολές για μαθητές στην Καλαμάτα, το διάστημα 24 Ιανουαρίου έως 1 Φεβρουαρίου.  Το Εκπαιδευτικό Τμήμα του φεστιβάλ είναι ειδική εκπαιδευτική ζώνη κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, καθημερινά τις πρωϊνές ώρες, όπου προβάλλονται ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ για το μαθητικό κοινό και φέτος εντάσσεται στο Μεταφεστιβάλ για τη Βιωματική Πολιτισμική Εκπαίδευση που υλοποιείται από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας (Εργαστήριο Βιωματικής Εκπαίδευσης) σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων και άλλους φορείς. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να αξιοποιήσουν το Εκπαιδευτικό Τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου για τις Σχολικές τους Δραστηριότητες. Το Εκπαιδευτικό Τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου είναι ανοιχτό για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες της Μεσσηνίας.

Η ενημέρωση για τις εκπαιδευτικές προβολές και τον τρόπο συμμετοχής θα γίνεται μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας http://metafestival.sch.gr/ την οποία μπορούν να επισκέπτονται για ενημέρωση οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί (επιλέγοντας την αντίστοιχη καταχώρηση στους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο και ανοίγοντας το αντίστοιχο pdf).

Επιπλέον, στο πλαίσιο του φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθούν τα παρακάτω βιωματικά εργαστήρια για μαθητές και εκπαιδευτικούς, με ελεύθερη είδοδο:

-στις 27 Ιανουαρίου (ώρα 12.00-14.00) στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, βιωματικό εργαστήριο για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τίτλο «Στο σχολείο με τα comics!» με εμψυχώτρια τη Λήδα Τσενέ.
Πληροφορίες: http://metafestival.sch.gr/gr/interdocfestpel_2017-2018_cartoons.htm

-στις 28 Ιανουαρίου (ώρα 11.00-14.00) στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, βιωματικό Εργαστήριο «Recycleland.gr : Το Animation και η Ανακύκλωση συναντιούνται και εκπαιδεύουν!» για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με εισηγητή τον Σπύρο Σιάκα. Πληροφορίες: http://metafestival.sch.gr/gr/interdocfestpel_2017-2018_recycle-city.htm

-στις 3 Φεβρουαρίου (ώρα 11.00-13.00) στο Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας η διαδραστική παράσταση/βιωματικό εργαστήριο για παιδιά και ενήλικες με τίτλο Beatbox και αερόφωνα, με τον Νικόλαο Δημηνάκη. Πληροφορίες: http://metafestival.sch.gr/gr/interdocfestpel_2017-2018_Diminakis.htm

Οι εκδηλώσεις έχουν ελεύθερη είσοδο. Περισσότερες πληροφορίες και το πλήρες πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου στον ιστότοπο του Φεστιβάλ: http://www.peloponnisosdocfestival.com.

Αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών της εκπαιδευτικής ζώνης εδώ

Συμμετοχή για τις προβολές εδώ

Εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Παραδοσιακής Φορεσιάς Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας – Συλλογή Β.Γ. Καρέλια

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα για τη σχολική χρονιά 2017-18 του Μουσείου Παραδοσιακής Φορεσιάς του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας – Συλλογή Β.Γ. Καρέλια, στην Καλαμάτα:

  • “Μόδα είναι και γυρίζει” Μαθητές Α’ – Β’ – Γ’ Λυκείου

Στόχος του προγράμματος είναι η κατανόηση της εξέλιξης του ενδύματος και των παραγόντων που το επηρεάζουν διαχρονικά, τον ρόλο της μόδας και των ενδυματολογικών κωδίκων στις κοινωνίες, τα κοινά στοιχεία και τις διαφορές τους, καθώς και τη διαδικασία και τους λόγους παγκοσμιοποίησης του ενδύματος.

  • “Με κλωστή και με χρωστήρα” Μαθητές Α’ – Β’ – Γ’ Γυμνασίου

Στόχος του προγράμματος είναι να αναδείξει την αισθητική αξία της παραδοσιακής ενδυμασίας, συσχετίζοντάς την με σημαντικά έργα της νεοελληνικής αλλά και της ευρωπαϊκής ζωγραφικής. Μ’ αυτόν τον τρόπο αναδεικνύονται σημαντικές όψεις της ζωής στην Ελλάδα των δύο τελευταίων αιώνων και οι μαθητές έρχονται σε δημιουργικό διάλογο με τα έργα και τις τεχνοτροπίες τους.

Για την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, το Μουσείο υλοποιεί τα παρακάτω προγράμματα: “Πες μου τι φοράς να σου πω ποιος είσαι” (Μαθητές Δ΄ – Ε΄ – ΣΤ΄ Δημοτικού) και “Πολύτιμοι θησαυροί από μετάξι και μαλλί” (Μαθητές Β΄- Γ΄ Δημοτικού)

Μουσειοσκευή για δανεισμό από το Αρχαιολογικό Μουσείο Πύλου

Η φορητή εκπαιδευτική μονάδα (μουσειοσκευή) του Αρχαιολογικού Μουσείου Πύλου «Ήταν ένα μικρό καράβι» περιλαμβάνει έντυπο και φυσικό υλικό με προτάσεις για εκπαιδευτικές δραστηριότητες με θέμα το θαλάσσιο εμπόριο και τα ίχνη των διαδρομών του από την περιοχή της Πυλίας.

Η μουσειοσκευή δανείζεται στους εκπαιδευτικούς (για τάξεις Γ΄ έως Στ΄ τάξη Δημοτικού καθώς και σε τάξεις Γυμνασίου) μετά από τηλεφωνική επικοινωνία και αίτηση δανεισμού για διάστημα τριών εβδομάδων (ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε σχολείου). Η παραλαβή του εκπαιδευτικού υλικού γίνεται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας (Μπενάκη και Παπάζογλου 6) Δευτέρα έως Παρασκευή, και ώρες 10.00π.μ. με 15:00μ.μ. Για την παραλαβή και μεταφορά της υπεύθυνοι είναι οι εκπαιδευτικοί και το σχολείο. Για κρατήσεις και πληροφορίες: Κ. Τζαμουράνη 27210-63100(118)

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας ξεκίνησαν πρόσφατα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύλου. Οι εκπαιδευτικές επισκέψεις και η συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιούνται μέσα στο μουσείο μπορούν να συνδυαστούν από τους εκπαιδευτικούς με το δανεισμό της εκπαιδευτικής μουσειοσκευής «Ήταν ένα μικρό καράβι». Οι μαθητές που έχουν πραγματοποιήσει δραστηριότητες στην τάξη τους μέσω του υλικού της μουσειοσκευής, μπορούν στη συνέχεια να επισκεφθούν το Μουσείο, να αναζητήσουν ομαδικά εκθέματα που σχετίζονται με το θαλάσσιο εμπόριο στην περιοχή της Πυλίας στα προϊστορικά χρόνια ( αγγεία, σφραγιδόλιθο, τμήμα τοιχογραφίας, τμήμα πινακίδας με γραμμική Γραφή Β κ.α.), να τα ανακαλύψουν μέσω στοχευμένης δράσης και να συζητήσουν για τη χρήση, την προέλευση, το υλικό κατασκευής τους. Τέλος, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει να  εμπνευστούν και να ζωγραφίσουν το δικό τους αγγείο και να σφραγίσουν με αντίγραφο σφραγιδόλιθου σε πηλό το δικό τους αποτύπωμα.