Εργαλεία ανταλλαγής υλικού και ανάρτησης παρουσιάσεων στο διαδίκτυο

Παρουσίαση powerpoint από την εισήγηση της Γιούλας Παπαδοπούλου (Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΕ Μεσσηνίας) στην Εισαγωγική επιμόρφωση για το σχεδιασμό προγραμμάτων ΠΕ -ΚΠΕ Καλαμάτας -20/11/17

[μπορείτε να δείτε την παρουσίαση fullscreen πατώντας το τετραγωνάκι κάτω δεξιά]

Αιτήσεις εκπαιδευτικών για συμμετοχή σε προγράμματα επιμόρφωσης Β1 επιπέδου Τ.Π.Ε.

Oι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν μέχρι την Πέμπτη 23/11/2017 να υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής στα προγράμματα της 2ης περιόδου επιμόρφωσης Β1 επιπέδου Τ.Π.Ε. που πρόκειται να διεξαχθεί κατά το διάστημα Δεκεμβρίου 2017 – Μαρτίου 2018.

Δικαίωμα συμμετοχής στην επιμόρφωση έχουν οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλων των κλάδων και ειδικοτήτων της ελληνικής δημόσιας εκπαίδευσης (περιλαμβανομένων των υπηρετούντων αναπληρωτών), καθώς και οι εκπαιδευτικοί ιδιωτικών σχολείων.

Προϋπόθεση για τη συμμετοχή σε πρόγραμμα Εισαγωγικής Επιμόρφωσης για την εκπαιδευτική αξιοποίηση Τ.Π.Ε. (Β1 επιπέδου Τ.Π.Ε.) αποτελεί η πιστοποίηση στις βασικές δεξιότητες Τ.Π.Ε. (Α’ επίπεδο Τ.Π.Ε.), με εξαίρεση τους εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ19/20, καθώς και τους επιμορφωτές Α’ επιπέδου Τ.Π.Ε. που είναι ενταγμένοι στα σχετικά μητρώα παλαιότερων πράξεων επιμόρφωσης σε βασικές δεξιότητες Τ.Π.Ε..

Πληροφορίες: http://e-pimorfosi.cti.gr/anakoinoseis/paradosiako-montelo/107-aitiseis-ekpaideutikon-2nd-20171114

Επαναχρησιμοποίηση Υλικού Πληροφορικής (Hardware) – μια περιβαλλοντικά φιλική δράση του 4ου ΕΠΑ.Λ. Καλαμάτας

Tο 4ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας και το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Μεσσηνίας σε συνεργασία με το Κ.Π.Ε. Καλαμάτας – στο πλαίσιο των δράσεων του Τοπικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: «Ρήματα και Απορρίμματα: Μειώνω – Επαναχρησιμοποιώ – Ανακυκλώνω» – τις Δ/νσεις Αθμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, το ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. και τη Σχολική Σύμβουλο Πληροφορικής Μεσσηνίας & Λακωνίας, υλοποιεί δράση επαναχρησιμοποίησης Υλικού Πληροφορικής (υπολογιστές, εκτυπωτές, οθόνες, δικτυακές συσκευές κ.τ.λ.)

Στόχος της δράσης αυτής είναι αφ΄ ενός μεν η προστασία του περιβάλλοντος, αφ’ ετέρου η υποστήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας με εμπλουτισμό των εργαστηρίων Πληροφορικής των σχολείων με:
α) Υλικό για απλή επίδειξη,
β) ολόκληρα συστήματα για εξάσκηση των μαθητών στην επισκευή – συντήρηση, στο πλαίσιο των μαθημάτων του τομέα Πληροφορικής των ΕΠΑ.Λ. και
γ) περισσότερους σταθμούς εργασίας σε σχολεία π.χ. Δημοτικά που τους έχουν ανάγκη.

Η ιδέα για αυτή τη δράση στηρίζεται στην αλλαγή χρήσης προϊόντων Νέων Τεχνολογιών, προτού αυτά ανακυκλωθούν, σύμφωνα με την αρχή της διαχείρισης απορριμμάτων: «Μειώνω, επαναχρησιμοποιώ, ανακυκλώνω».

Η κατασκευή νέων προϊόντων απαιτεί πρώτες ύλες, η εξόρυξη των οποίων δημιουργεί τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση. Τεράστια επίσης επιβάρυνση στο περιβάλλον δημιουργεί και η απόρριψη σε αυτό πλαστικών ή μεταλλικών, μη βιοδιασπώμενων απορριμμάτων. Η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση μπορεί να μειώσει σε μεγάλο βαθμό το περιβαλλοντικό αυτό κόστος. Ένας Η/Υ παλαιότερης τεχνολογίας που κάποιος δεν τον χρειάζεται πλέον, είτε γιατί δεν δουλεύει πια, είτε γιατί είναι πάρα πολύ αργός, είτε γιατί δεν «τρέχει» τα νέα προγράμματα, στα εργαστήρια του ΕΠΑ.Λ. μπορεί να πάρει μια «νέα ζωή» με πολλούς τρόπους: μπορεί να αξιοποιηθεί η μνήμη RAM του για να κάνει έναν άλλο Η/Υ πιο γρήγορο, να επισκευαστεί κάποιος δεύτερος με το τροφοδοτικό του, κάποιος τρίτος με το δίσκο του κ.π.λ. Επίσης μπορεί να εγκατασταθεί άλλο λειτουργικό σύστημα «ελαφρύτερο» και ελεύθερο/ανοιχτό όπως είναι κάποια διανομή του Linux (π.χ lubuntu) και έτσι να φτιαχτεί ένα ολόκληρο σχολικό εργαστήριο.

Όποιοσδήποτε (μαθητής, καθηγητής, γονέας ή επαγγελματίας) έχει κάποιο υπολογιστή, οθόνη, εξάρτημα, δικτυακή συσκευή κ.ά. παλαιότερης τεχνολογίας που δεν χρησιμοποιείται πλέον, μπορεί να το φέρει στο κοντινότερο σχολείο (Δημοτικό, Γυμνάσιο ή Λύκειο) για να γίνει η προώθησή του στο 4ο ΕΠΑ.Λ. Καλαμάτας σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό Πληροφορικής του σχολείου και το Δήμο Καλαμάτας.

Με αυτό τον τρόπο υποστηρίζεται η εκπαίδευση, συμβάλλοντας δραστικά στην προστασία του περιβάλλοντος.
Τα ελάχιστα τεχνικά χαρακτηριστικά για τους Η/Υ και τα περιφερειακά

Επεξεργαστής: Pentium 4 ή ανώτερος

Μνήμη: 512 MByte ή μεγαλύτερη (τύπου DDR1, DDR2, DDR3)

Σκληρός δίσκος: 60 GByte ή μεγαλύτερος (PATA, SATA)

Λειτουργικό σύστημα: Windows XP ή ανώτερο

Οθόνες: CRT (παλαιού τύπου) 17’’ ή επίπεδες