Απονομή βραβείων και επετειακή εκδήλωση Διαγωνισμού Έκθεσης Πλατανιτών Μεσσηνίας 2018

Η απονομή των βραβείων του φετινού Διαγωνισμού ‘Εκθεσης του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλατανιτών Μεσσηνίας  «Η Αγία Ελένη» θα πραγματοποιηθεί στις 17 Αυγούστου 2018, ημέρα Παρασκευή και ώρα 20.00 το βράδυ στο χωριό Πλατάνια της Τριφυλίας, στο ανοιχτό θέατρο «Νότα Αρνόκουρου». Η εκδήλωση περιλαμβάνει τη βράβευση των φετινών νικητών του διαγωνισμού, καθώς και μουσική συναυλία.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων του Διαγωνισμού Έκθεσης του Συλλόγου Πλατανιτών Μεσσηνίας, η Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας ανέλαβε την επιμέλεια μιας επετειακής έκδοσης με τις βραβευμένες εκθέσεις των μαθητών που διακρίθηκαν (βραβεία και έπαινοι) στα 10 χρόνια του διαγωνισμού. Η έκδοση πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλατανιτών Μεσσηνίας «Η Αγία Ελένη», με την οικονομική υποστήριξη του κ. Αρνόκουρου.

Ο τόμος με τις βραβευμένες εκθέσεις θα μοιραστεί στους διακριθέντες μαθητές της 10ετίας κατά τη φετινή εκδήλωση στις 17 Αυγούστου 2018.

Τα φετινά βραβεία απονέμονται στους παρακάτω μαθητές:

Α. Γυμνάσιο

 1. Πρώτο Βραβείο: Αναστασία Γεωργακοπούλου, 5ο Γυμνάσιο Καλαμάτας (είναι το μοναδικό βραβείο για τη βαθμίδα του Γυμνασίου για το 2018)                             

Β. Λύκειο

 1. Πρώτο Βραβείο: Αλεξάνδρα Αναστασοπούλου, ΓΕ.Λ. Γαργαλιάνων
 2. Δεύτερο Βραβείο: Διονύσης Γρηγορόπουλος, ΓΕ.Λ. Κρεστένων
 3. Τρίτο Βραβείο: Μαργαρίτα Παπανδρέου, ΓΕ.Λ. Ανδραβίδας

Ολόκληρο το Δελτίο Τύπου του Πολιστικού Συλλόγου Πλατανιτών Μεσσηνίας για την εκδήλωση μπορείτε να το κατεβάσετε εδώ: https://drive.google.com/open?id=1wTJ-pgrVOzcn_alNr9rmL9rNaVvE-PNb 

Μαθητικοί Αγώνες Κατασκευής Υδρο-πυραύλων «Water rocket challenge 2018»

Στην τελική ευθεία οι Μαθητικοί Αγώνες Κατασκευής Υδρο-πυραύλων «Water rocket challenge 2018» για σχολεία της Μεσσηνίας! Οι Αγώνες θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018, στο Εθνικό Στάδιο Καλαμάτας, ώρα 10:00-13:00.

Σχολικές μονάδες που δεν έχουν δηλώσει συμμετοχή στους Αγώνες, έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τη διεξαγωγή τους στο Εθνικό Στάδιο στις 18/5.

Οι κατηγορίες των αγώνων, με  τρία (3) βραβεία στην καθεμιά, είναι οι εξής:  

 1. Μέγιστο ύψος τροχιάς πυραύλου.
 2. Σχεδιασμός και κατασκευή πυραύλου, σχετικά με τεχνικά θέματα, ανάλυση και επίλυση προβλημάτων.
 3. Σήμα ομάδας, όνομα αποστολής και σύνθημα, ως προς τις ιδέες, την αισθητική και τον πολιτισμό που προάγουν. Τα σήματα θα πρέπει να αποσταλούν ηλεκτρονικά μέχρι την Τετάρτη 16 Μαΐου ώρα 14:00 στην οργανωτική επιτροπή στο e-mail: gkoutsoumpos@bougas-school.gr. Οδηγίες για την κατηγορία σήματος εδώ.
 4. Βίντεο ομάδας, σχετικά με την τεκμηρίωση και την ανάδειξη θεμάτων συνεργατικότητας. Τα βίντεο θα πρέπει να αποσταλούν ηλεκτρονικά μέχρι την Τετάρτη 16 Μαΐου ώρα 11:00 στην οργανωτική επιτροπή στο e-mail: gkoutsoumpos@bougas-school.gr. Οδηγίες για την κατηγορία βίντεο εδώ.

Κριτική επιτροπή των Αγώνων ορίζονται οι:

-Διονύσιος Καρούνιας (ΕΚΦΕ Μεσσηνίας)

-Γιώργος Κουτσουμπός (εκπαιδευτικός, Εκπαιδευτήρια Μπουγά)

– Άννα Σωτηροπούλου (ΕΚΦΕ Μεσσηνίας)

-Κωνσταντίνος Τρίκολας (Σύμβουλος Φυσικών)

Οι μαθητικοί αγώνες Κατασκευής Υδρο-πυραύλων  “Water Rocket Challenge 2018” αποτελούν συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας (Εργαστήριο Βιωματικής Εκπαίδευσης), της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών Μεσσηνίας, των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά και του Δήμου Καλαμάτας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση εδώ

 

 

Παράταση για τον Μαθητικό Διαγωνισμό Έκθεσης του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλατανιτών Μεσσηνίας

Δίνεται παράταση στην προθεσμία συμμετοχής για τον «Μαθητικό Διαγωνισμό Έκθεσης του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλατανιτών Μεσσηνίας «Η Αγία Ελένη», ο οποίος απευθύνεται στους μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου και Α’, Β’, Γ’ Λυκείου των σχολείων αρμοδιότητας των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας και Ηλείας.

Νέα καταληκτική ημερομηνία για τη συγκέντρωση των εκθέσεων στα σχολεία ορίζεται η Παρασκευή 25 Μαΐου 2018. Στη συνέχεια οι εκθέσεις θα πρέπει να κατατεθούν ή να αποσταλούν έως την Πέμπτη 31 Μαΐου 2018 στις αντίστοιχες Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας και Ηλείας, υπ’ όψη των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων.

Στα γραπτά δοκίμια που θα διακριθούν, θα απονεμηθούν χρηματικά έπαθλα ύψους 1.500 € και βιβλία, με τη χορηγία του κ. Κωνσταντίνου Αρνόκουρου. Συγκεκριμένα, για το Γυμνάσιο τα χρηματικά έπαθλα θα είναι τα εξής: Α΄ Βραβείο: 300€, Β΄ Βραβείο: 200€ και Γ΄ Βραβείο: 100€. Για το Λύκειο: Α΄ Βραβείο: 400€, Β΄ Βραβείο: 300€ και Γ΄ Βραβείο: 200€.

Για την τρέχουσα σχολική χρονιά, το θέμα του διαγωνισμού είναι:

«Με αφορμή την ανακήρυξη του 2018 ως έτους Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, να γράψετε ένα κείμενο στο οποίο να αναπτύσσετε τις απόψεις σας για τον ρόλο της πολιτιστικής κληρονομιάς στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας, στην ενδυνάμωση του αισθήματος της ευρωπαϊκής ταυτότητας των πολιτών, στην συμφιλίωση και την πρόληψη των συγκρούσεων μεταξύ των λαών. Επιπλέον, να προτείνετε μέτρα και τρόπους ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και τρόπους ευαισθητοποίησης όλων των πολιτών για την προστασία της στη σύγχρονη εποχή, με έμφαση στα πολιτιστικά στοιχεία που θεωρείτε πιο σημαντικό να διατηρηθούν, να προωθηθούν και να αναπτυχθούν σε ευρωπαϊκό αλλά και διεθνές επίπεδο, υποστηρίζοντας με επιχειρήματα τις επιλογές σας».

Δείτε το έγγραφο εδώ

Λογοτεχνικοί μαθητικοί Διαγωνισμοί

 1. Η Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών (Π.Ε.Λ.) προκηρύσσει τον 20ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό 2018 στις κατηγορίες: ΠΟΙΗΣΗ και ΔΙΗΓΗΜΑ. Τελευταία ημερομηνία αποστολής των έργων ορίζεται η 15η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018 (σφραγίδα ταχυδρομείου).

  Έγκριση ΥΠΠΕΘ Φ15/50796/Δ2/28-3-2018.  Πληροφορίες εδώ

 2. 4ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Λογοτεχνικής Έκφρασης του Δήμου Βύρωνα.Καταληκτική ημερομηνία συμμετοχής: 1 Ιουλίου 2018

  Έγκριση ΥΠΠΕΘ Φ13.1/50857/Δ2/28-03-2018. Πληροφορίες εδώ

Παράταση υποβολής συμμετοχών για τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

Παράταση υποβολής συμμετοχών για τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας: έως 31 Μαρτίου 2018.

H Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, στοχεύοντας στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών και του ευρύτερου κοινού για το τεράστιο πρόβλημα του καπνίσματος, του παθητικού καπνίσματος και της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου, οργανώνει Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους με τίτλο No Smoking Story.

Ο διαγωνισμός γίνεται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και την υποστήριξη της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων (όλων των τάξεων) δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων.

Δείτε το σχετικό έγγραφο εδώ

1ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Συγγραφής Μονόπρακτου Θεατρικού Έργου

Έγκριση του 1ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Συγγραφής Μονόπρακτου Θεατρικού Έργου, που διοργανώνεται από το 5ο Πειραματικό Λύκειο Ρεθύμνου Πανεπιστημίου Κρήτης δια του Ομίλου Θεατρικής και Μουσικής Παιδείας σε συνεργασία με τον Τομέα Θεατρολογίας του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Καταληκτική ημερομηνία αποστολής των συμμετοχών: Παρασκευή,29 Ιουνίου 2018.

Δείτε αναλυτικά το έγγραφο εδώ

Παράταση συμμετοχών στους Μαθητικούς Αγώνες Υδρο-πυραύλων «water rocket challenge 2018» στη Μεσσηνία

Σας ενημερώνουμε ότι δίνεται παράταση για τη δήλωση συμμετοχής στους Μαθητικούς Αγώνες Κατασκευής Υδρο-πυραύλων «water rocket challenge 2018» στη Μεσσηνία, με νέα προθεσμία έως την 26η Μαρτίου 2018.

Η δήλωση συμμετοχής θα πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, συμπληρώνοντας τη φόρμα: https://goo.gl/o6V7bi (διαθέσιμη επίσης και στο http://forms.mysch.gr/).

Η έγκαιρη δήλωση είναι σημαντική, καθώς οι ομάδες που θα δηλώσουν συμμετοχή θα προμηθευτούν κατασκευαστικό και πληροφοριακό υλικό (εκπαιδευτικό σακίδιο) που θα τους παραχωρηθεί από τη διοργάνωση των Αγώνων.

Η διεξαγωγή των αγώνων θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της σχολικής χρονιάς (Μάιο του 2018), σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί.

Για επιπλέον πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την επιμορφωτική ομάδα των Αγώνων στα παρακάτω τηλέφωνα: Γιώργος Κουτσουμπός (Εκπαιδευτήρια Μπουγά): 6944592829, Διονύσιος Καρούνιας και Άννα Σωτηροπούλου (ΕΚΦΕ Μεσσηνίας): 27210 91161, 27210 93906

Email των αγώνων «Water Rocket Challenge»: water.rocket.challenge@sch.gr

Πληροφοριακό υλικό, ανακοινώσεις και ενημερώσεις για τους Αγώνες μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο: http://edulab.sch.gr/wrc/.

Επιμόρφωση «εισαγωγής στους υδρο-πυραύλους και τις εκπαιδευτικές εφαρμογές τους»

Το Σάββατο 10 Μαρτίου 2018 θα πραγματοποιηθεί επιμόρφωση δύο (2) ωρών από τις 11:00 ως τις 13:00, στο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Μεσσηνίας με θέμα την «Εισαγωγή στους υδρο-πυραύλους και τις εκπαιδευτικές εφαρμογές τους». 

Σκοπός της επιμόρφωσης είναι η κατάρτιση των εκπαιδευτικών σε σχετικά θέματα, η ενημέρωση και η προετοιμασία τους ώστε να συμμετέχει η μαθητική τους ομάδα στους μαθητικούς αγώνες «Water Rocket Challenge» 2018 της Μεσσηνίας.

Επιμορφωτική Ομάδα: Διονύσιος Καρούνιας, Φυσικός (ΕΚΦΕ Μεσσηνίας), Γιώργος Κουτσουμπός, Φυσικός, (Εκπαιδευτήρια Μπουγά) και Άννα Σωτηροπούλου, Φυσικός (Υπεύθυνη ΕΚΦΕ Μεσσηνίας).

 Οι ενότητες της επιμόρφωσης:

 • Λίγα λόγια για την ιστορία των πυραύλων
 • Φυσική των πυραύλων
 • Τι είναι ο «πύραυλος νερού» (water rocket)
 • Πως κατασκευάζουμε «πυραύλους νερού»
 • Σύστημα προσεδάφισης
 • Κανόνες ασφαλείας
 • Κατηγορίες των μαθητικών αγώνων «Water Rocket Challenge» 2018 στη Μεσσηνία
 • Προετοιμασία μαθητικών ομάδων
 • Εκτοξεύσεις πυραύλων

Για την καλύτερη προετοιμασία της επιμόρφωσης, οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί παρακαλούνται να συμπληρώσουν έως και τις 08/03/2018 τη σχετική «Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την επιμόρφωση της 10/03/2018», που βρίσκεται στην εφαρμογή «formdesk» forms.mysch.gr (ή εναλλακτικά στη διεύθυνση https://goo.gl/kaXSoA ).

Περισσότερες πληροφορίες και στοιχεία επικοινωνίας εδώ

Μαθητικοί Αγώνες Κατασκευής Υδρο-πυραύλων «water rocket challenge 2018» στη Μεσσηνία

Η αποστολή αντικειμένων στην ατμόσφαιρα, με διάφορα αντικείμενα, από  τους χαρταετούς ως τα αυτοσχέδια ιπτάμενα παιχνίδια, συναρπάζουν τα παιδιά και αποτελούν μια εξαιρετική δυνατότητα Βιωματικής Μάθησης για πολλά διδακτικά αντικείμενα και ενότητες του αναλυτικού προγράμματος. Στη βάση αυτή, και με την ευκαιρία της διεθνούς δραστηριοποίησης και επικοινωνίας των μαθητικών κοινοτήτων για εκπαιδευτικές δραστηριότητες πάνω στη θεματική αυτή, διοργανώνονται στη Μεσσηνία Μαθητικοί αγώνες κατασκευής «υδρο-πυραύλων», με σκοπό να ενθαρρύνουν τους μαθητές να  μάθουν βιωματικά, δημιουργώντας και ανακαλύπτοντας τη γνώση και την εμπειρία,  με γενικό τίτλο:

Μαθητικοί Αγώνες Κατασκευής Υδρο-Πυραύλων και διαθεματικών δραστηριοτήτων: «Water Rocket Challenge» 2018.

Οι Μαθητικοί Αγώνες απευθύνονται σε δημοτικά σχολεία της Δ.Π.Ε. Μεσσηνίας και γυμνάσια της Δ.Δ.Ε. Μεσσηνίας κα  θα διεξαχθούν εντός της τρέχουσας σχολικής χρονιάς. Περιλαμβάνουν τα στάδια:

(α) ανακοίνωση της διεξαγωγής των αγώνων, ενημέρωση και αρχική εκδήλωση ενδιαφέροντος από τις σχολικές μονάδες,

(β) εισαγωγική βιωματική επιμόρφωση των ενδιαφερόμενων να δημιουργήσουν μαθητικές ομάδες, εκπαιδευτικών,

(γ) τελική εκδήλωση ενδιαφέροντος και απόδοση ειδικού εκπαιδευτικού σακιδίου στις συμμετέχουσες ομάδες,

(δ) ενδιάμεσο χρονικό διάστημα ανάπτυξης των δραστηριοτήτων της κάθε μαθητικής ομάδας που θα συμμετέχει, και υποστήριξη εκπαιδευτικών με επιμορφωτικά σεμινάρια,

(ε) διεξαγωγή των αγώνων στο τέλος της σχολικής χρονιάς, όπου θα γίνουν οι δραστηριότητες σε ανοιχτό χώρο.

Στο πλαίσιο των Μαθητικών Αγώνων θα δημιουργηθούν:

(α) Οργανωτική Επιτροπή της διοργάνωσης και (β) Ομάδα Εργασίας Εκπαιδευτικών – εφ’ όσον υπάρχει ενδιαφέρον – με θέμα «εναέρια εποπτικά μέσα και Διάστημα». Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί για τις Ομάδες αυτές  θα πρέπει να επικοινωνούν με τις Σχολικές Δραστηριότητες, εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον τους, ή για κάθε άλλη πληροφόρηση. Πληροφορίες καθ’ όλη της διάρκεια θα αναρτούνται στους ιστοτόπους Σχολικών Δραστηριοτήτων αλλά και στο edulab.sch.gr/wrc/ .

Οι «μαθητικοί αγώνες Κατασκευής Υδρο-πυραύλων  και διαθεματικών δραστηριοτήτων “Water Rocket Challenge 2018”», αποτελούν συνδιοργάνωση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας (Εργαστήριο Βιωματικής Εκπαίδευσης), της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών Μεσσηνίας, των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά και του Δήμου Καλαμάτας.

Διαβάστε αναλυτικά για το διαγωνισμό εδώ

Πληροφορίες στα Γραφεία Σχολικών Δραστηριοτήτων ΠΕ και ΔΕ Μεσσηνίας.