Έκθεση μαθητικών εικαστικών έργων «Αναδημιουργώ Ανακυκλώνοντας» με τη συμμετοχή 10 σχολείων, στο Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας, 25 & 26 Ιουνίου 2018

Ωράριο έκθεσης: 19:30-22:30 (αίθουσα δίπλα από το αμφιθέατρο)
Ώρα έναρξης μουσικής παράστασης: 21:00 (στο αμφιθέατρο του Μουσικού)

 H Δ/νση Δ/θμιας Εκπαίδευσης και το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΕ Μεσσηνίας  διοργανώνουν Εικαστική έκθεση μαθητικών έργων με θέμα «Αναδημιουργώ, ανακυκλώνοντας», σε συνεργασία με την πανελλήνια  Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων και τη Δ/νση Π/θμιας Εκπαίδευσης  Μεσσηνίας.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 25 και Τρίτη 26 Ιουνίου στο Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας (στην αίθουσα δίπλα από το αμφιθέατρο), παράλληλα με τις καθιερωμένες καλοκαιρινές μουσικές εκδηλώσεις του Μουσικού Σχολείου. Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: 19:30-22:30. Οι μαθητικές συναυλίες και τις δύο ημέρες θα ξεκινήσουν στις 21:00, στο Αμφιθέατρο του σχολείου.

Το θέμα της έκθεσης είναι «Αναδημιουργώ, ανακυκλώνοντας», όπως προτάθηκε φέτος, ως ενιαία πανελλήνια θεματική για μαθητικές εκθέσεις στο τέλος του σχολικού έτους, από την Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων. Στόχος της έκθεσης είναι η ανάδειξη της συνολικής δημιουργίας των μαθητών από τις σχολικές μονάδες Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης της Μεσσηνίας με μια χαρακτηριστική και ενδεικτική επιλογή έργων των μαθητών τους, σχετική με τη θεματική της έκθεσης. Μέσα από ευφάνταστες δημιουργίες από ευτελή και «άχρηστα» υλικά, οι μαθητές όλων των βαθμίδων μας παρουσιάζουν ιδέες για επανάχρηση, ενσωμάτωση και ανάδειξη των άχρηστων  υλικών σε  εικαστικά έργα.

Αντίστοιχες μαθητικές εκθέσεις (με την ίδια ενιαία θεματική) έχουν παρουσιαστεί φέτος από την Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων  στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τη Χίο.

Υπεύθυνη διοργάνωσης στη Μεσσηνία: Γιούλα Παπαδοπούλου / Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΕ Μεσσηνίας

 

Στην έκθεση συμμετέχουν τα σχολεία:

-2ο Γυμνάσιο Καλαμάτας (Εικαστικός: Μαργαρίτα Σταυράκη)

-2ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας (Εκπαιδευτικός: Αθηνά Μακρή, Περιβαλλοντικό πρόγραμμα)

-10ο ΔΣ Καλαμάτας (Εικαστικός: Μαρία Μπουρίκα)

-12ο ΔΣ Καλαμάτας (Ομάδα εκπαιδευτικών: Εικαστικός -Αγγελική Πολυχρόνη, Σταυρούλα Κουβάτσου)

-19ο ΔΣ Καλαμάτας (Εικαστικός: Αθανασία Κατσιλιέρη)

-24ο ΔΣ Καλαμάτας (Εικαστικός: Σπύρος Κλαμπατσέας)

-Ειδικό Σχολείο Καλαμάτας (Εικαστικός: Αθανασοπούλου Παυλίνα )

-4ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας (Ομάδα εκπαιδευτικών: Σταυρούλα Νικολετσέα, Παναγιώτα Κάτσου, Πρόγραμμα: «Διατροφή και Υγεία»)

-Νηπιαγωγείο Αγίου Νικολάου (Ομάδα εκπαιδευτικών: Δρακοπούλου Αγγελική,  Αργυράκη Βασιλική, Πέμα Χριστίνα)

-Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Καλαμάτας (Εκπαιδευτικός: Δήμητρα Αρβανίτη, Πρόγραμμα: Δεξιότητες Ζωής: Αναπτύσσοντας κοινωνικούς επιχειρηματίες)

Aπολογιστικές εκθέσεις των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων (Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Πολιτιστικών Θεμάτων, Αγωγής Υγείας) σχολικού έτους 2017-2018 και αποστολή παραγόμενου υλικού

Παρακαλούνται οι συντονιστές των ΠΣΔ να καταθέσουν έως και την Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018 στο Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων (ypsd@dide.mes.sch.gr) την Απολογιστική Έκθεση των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων (Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Πολιτιστικών Θεμάτων, Αγωγής Υγείας) σχολικού έτους 2017-2018.

Η Απολογιστική Έκθεση είναι υποχρεωτική και για τα προγράμματα που παρουσιάστηκαν στις Εορτές Μαθητικής Δημιουργίας. Εξαιρούνται τα σχολεία που έχουν ήδη στείλει Απολογιστική Έκθεση στο Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων.

Στο πλαίσιο της διάχυσης και διάδοσης των αποτελεσμάτων, όσοι εκπαιδευτικοί επιθυμούν να αναρτηθεί το παραγόμενο υλικό στην ιστοσελίδα του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων (http://dide.mes.sch.gr/ypsd/) παρακαλούνται να το στείλουν σε ηλεκτρονική μορφή. Αν το μέγεθος είναι μεγάλο για αποστολή με e-mail, το υλικό μπορεί να σταλεί μέσω οποιασδήποτε δωρεάν υπηρεσίας διαδικτυακής μεταφοράς ψηφιακών αρχείων (πχ. wetransfer, dropbox, google drive). Αν το υλικό σας είναι ήδη αναρτημένο (σε ιστοσελίδα, blog, youtube, issuu κλπ) παρακαλείσθε απλά να αναγράψετε το σύνδεσμο (στο αντίστοιχο πεδίο που υπάρχει μέσα στη φόρμα Απολογισμού).

Διαβάστε ολόκληρο το σχετικό έγγραφο εδώ

Κατεβάστε τη φόρμα της απολογιστικής έκθεσης εδώ

Ενδεικτική θεματολογία ΠΕ, ΠΘ, ΑΥ εδώ

Πρόσκληση σε υπαίθριο επιμορφωτικό σεμινάριο του ΚΠΕ Καστρίου στις 1-3 Ιουλίου 2018

Το ΚΠΕ Καστρίου διοργανώνει 3ήμερο υπαίθριο σεμινάριο 1 έως 3 Ιουλίου, με θέμα: «Προσεγγίζοντας το φυσικό περιβάλλον του Πάρνωνα».

Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί παρακαλούνται να συμπληρώσουν την αίτηση συμμετοχής και να αποστείλουν τις αιτήσεις τους στους Υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων ή στους Υπεύθυνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των Διευθύνσεών τους μέχρι την Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε 40 εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των νομών εμβέλειας του ΚΠΕ Καστρίου: Αχαΐας, Γ’ Αθήνας, Ανατ. Αττικής, Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας (5 από κάθε διεύθυνση).

Αναλυτικά η πρόσκληση του ΚΠΕ Καστρίου εδώ

Εορτές Μαθητικής Δημιουργίας 2018

Στο πλαίσιο της προβολής και διάχυσης των αποτελεσμάτων των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων (Πολιτιστικών Θεμάτων, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας) που υλοποιήθηκαν στα σχολεία της Μεσσηνίας κατά το σχολικό έτος 2017-2018, πραγματοποιούνται, από τις 21 έως τις 26 Μαΐου 2018 οι «Εορτές Μαθητικής Δημιουργίας 2018», οι οποίες περιλαμβάνουν:

  • Κεντρικές Εκδηλώσεις στην Καλαμάτα: 21 & 23 Μαΐου, Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας
  • Κεντρικές Εκδηλώσεις στην Κυπαρισσία: 24 Μαΐου, Βιβλιοθήκη Γυμνασίου Κυπαρισσίας
  • Θεατρικές παραστάσεις: 22, 23 & 26 Μαΐου, Κεντρική Σκηνή ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας
  • Περιφερειακές εκδηλώσεις σε Γυμνάσια και Λύκεια της Μεσσηνίας 

Διευκρινίζεται ότι τις εκδηλώσεις μπορούν να παρακολουθήσουν και άλλα σχολεία.

Δείτε το σχετικό έγγραφο εδώ

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των κεντρικών εκδηλώσεων και Θεατρικών παραστάσεων στην Καλαμάτα και την Κυπαρισσία εδώ

Δηλώσεις συμμετοχής σε Εικαστική μαθητική έκθεση με θέμα «Αναδημιουργώ, ανακυκλώνοντας», Καλαμάτα

Η Δ/νση Δ/θμιας Εκπαίδευσης και το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΕ Μεσσηνίας διοργανώνουν Εικαστική έκθεση μαθητικών έργων σε συνεργασία με την Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων και τη Δ/νση Π/θμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας.

Το θέμα της έκθεσης είναι «Αναδημιουργώ, ανακυκλώνοντας», όπως προτάθηκε φέτος, ως ενιαία πανελλήνια θεματική για μαθητικές εκθέσεις στο τέλος του σχολικού έτους, από την Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων.

Στόχος της έκθεσης είναι η ανάδειξη της συνολικής δημιουργίας των μαθητών από όλες τις σχολικές μονάδες Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης της Μεσσηνίας και ενθαρρύνουμε όλες τις σχολικές μονάδες να συμμετέχουν με μια χαρακτηριστική και ενδεικτική επιλογή έργων των μαθητών τους, σχετική με τη θεματική της έκθεσης.

Καλούνται οι εκπαιδευτικοί Εικαστικών μαθημάτων να δηλώσουν συμμετοχή έως τις 20 Μαΐου στο Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΕ Μεσσηνίας.

Η έκθεση προγραμματίζεται για τον Ιούνιο του 2018, στο Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας, παράλληλα με την καθιερωμένη Μαθητική Συναυλία της λήξης του σχολικού έτους στο Μουσικό Σχολείο.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Ημερίδα «Αρχαιότητες και Σχολείο για το Μέλλον: μια προσέγγιση αειφορίας»

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας, ως συντονιστής εταίρος του εγκεκριμένου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έργου με τίτλο «ArchaeoSchool for the Future: a sustainability approach» («Αρχαιότητες και Σχολείο για το Μέλλον: μια προσέγγιση αειφορίας»), διοργανώνει Ημερίδα Διάχυσης Αποτελεσμάτων του έργου την Παρασκευή 27 Απριλίου, ανοιχτή στο κοινό.

Το συγκεκριμένο έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+/ Δράση ΚΑ2 «Συνεργασία για καινοτομία και ανταλλαγή καλών πρακτικών στον τομέα της Σχολικής Εκπαίδευσης».

Η εκδήλωση θα γίνει στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας 9 π.μ. με 2 μ.μ.

Δηλώσεις συμμετοχής: http://kpe-kalamatas.gr/wp/ 

Την ολοκλήρωση του έργου θα γιορτάσει η ομάδα υλοποίησης του σχεδίου με μια εκδήλωση που περιλαμβάνει θεατρική παράσταση από τους μαθητές των σχολείων και των τριών χωρών που συμμετείχαν στο έργο. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, στις 27/4, ώρα 20:00. Στις 21.00 θα ακολουθήσει και συναυλία με τις μουσικές διαδρομές του συγκροτήματος «ΤΑΞΙΜ». Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Πρόσκληση για συμμετοχή σε Εικαστική μαθητική έκθεση με θέμα «Αναδημιουργώ, ανακυκλώνοντας»

Η Δ/νση Δ/θμιας Εκπαίδευσης και το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΕ Μεσσηνίας προτίθενται να διοργανώσουν Εικαστική έκθεση μαθητικών έργων σε συνεργασία με την  Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων και τη Δ/νση Π/θμιας Εκπαίδευσης  Μεσσηνίας.

Το θέμα της έκθεσης είναι «Αναδημιουργώ, ανακυκλώνοντας», όπως προτάθηκε φέτος, ως ενιαία πανελλήνια θεματική για μαθητικές εκθέσεις στο τέλος του σχολικού έτους, από την Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων.

Στόχος της έκθεσης είναι η ανάδειξη της συνολικής δημιουργίας των μαθητών από όλες τις σχολικές μονάδες Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης της Μεσσηνίας. Η συμμετοχή των σχολείων είναι προαιρετική, αλλά ενθαρρύνονται όλες οι σχολικές μονάδες να συμμετέχουν με μια χαρακτηριστική και ενδεικτική επιλογή έργων των μαθητών τους και να κινητοποιήσουν την πρωτότυπη δημιουργία έργων με βάση το θέμα της έκθεσης στα σχολεία τους.

Η έκθεση προγραμματίζεται για τον Ιούνιο του 2018, στη λήξη του σχολικού έτους (η ακριβής ημερομηνία και ο χώρος θα ανακοινωθούν σε επόμενο στάδιο).

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΕ Μεσσηνίας (2721361546 ή ypsd@dide.mes.sch.gr). Οι σχολικές μονάδες της Π/θμιας μπορούν να απευθύνονται και στο Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων ΠΕ Μεσσηνίας. Ενημερώσεις για το σχεδιασμό των εκθέσεων από την Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων σε πανελλήνιο επίπεδο, στην ιστοσελίδα: www.art-teachers.com.

Διαβάστε ή κατεβάστε το σχετικό έγγραφο εδώ

Βιωματικό Εργαστήριο «Recycleland.gr : Το Animation και η Ανακύκλωση συναντιούνται και εκπαιδεύουν!» στην Καλαμάτα

Βιωματικό Εργαστήριο «Recycleland.gr : Το Animation και η Ανακύκλωση συναντιούνται και εκπαιδεύουν!» για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας.

Κυριακή 28/1, 11:00-14:00, στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας (Είσοδος ελεύθερη)

Εισηγητής – Εμψυχωτής: Σπύρος Σιάκας
Καθηγητής Εφαρμογών, Τμήμα Γραφιστικής, ΤΕΙ Αθήνας

Το εργαστήριο υλοποιείται στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου σε συνεργασία με το «Μεταφεστιβάλ για την Πολιτισμική Βιωματική Εκπαίδευση«, μια δράση της Διεύθυνσης και του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων ΠΕ Μεσσηνίας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση και το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΕ Μεσσηνίας.

Πληροφορίες, περιγραφή και εκπαιδευτικό υλικό εδώ

Εθελοντική περιβαλλοντική δράση: καθαρισμός παραλίας Καλαμάτας

Ο Σύλλογος Πεζοπόρων Ορειβατών Καλαμάτας »Ευκλής» (Σ.Π.Ο.Κ. ΕΥΚΛΗΣ) και ο Σύλλογος Γονέων Τριών Τέκνων Νομού Μεσσηνίας απευθύνουν ανοιχτή πρόσκληση στα μέλη και σε κάθε ενδιαφερόμενο να ανταποκριθούν στο κάλεσμα για εθελοντικό καθαρισμό της παραλίας Καλαμάτας, την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018.

Ο καθαρισμός θα ξεκινήσει στις 10:00 π.μ.  (συνάντηση στο πάρκινγκ του Φιλοξένια, τέρμα Ναυαρίνου) με κατεύθυνση προς την Καλαμάτα. Θα υπάρχει πρόβλεψη από τον Σύλλογο »Ευκλή» για σακούλες σκουπιδιών και γάντια, ενώ με χορηγία θα υπάρξει στάση για κέρασμα, νερά και αναψυκτικά σε παραλιακό κατάστημα.

Περισσότερες λεπτομέρειες στο fb event εδώ

Πλατφόρμα ενημέρωσης για εγκεκριμένες εκπαιδευτικές δράσεις

Η ενημέρωση σχετικά με τις «Εγκεκριμένες Δράσεις στον χώρο της Εκπαίδευσης» θα γίνεται με ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Σπουδών του ΥΠΠΕΘ για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Για τις δράσεις που είναι κοινές με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση μπορείτε να επισκέπτεστε την ιστοσελίδα dspope.ypepth.sch.gr, για να ενημερωθείτε για εγκεκριμένες δράσεις για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, την Αγωγής Υγείας, τα Πολιτιστικά Θέματα, τους Διαγωνισμούς σε όλη την χώρα και άλλα θέματα του τμήματος Γ΄ Μαθητικής Μέριμνας κ Σχολικής Ζωής.

Οι εγκρίσεις δράσεις που αφορούν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση θα αποστέλλονται στα σχολεία, ενώ στην ιστοσελίδα του Γρ. Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ.Ε Μεσσηνίας θα συνεχίσουμε να ανακοινοποιούμε εκπαιδευτικές δράσεις και διαγωνισμούς που αφορούν πιο άμεσα το νομό και την Περιφέρεια, με κριτήριο και τη θεματολογία των προγραμμάτων που έχουν υποβληθεί για το σχολικό έτος 2017-18.