Πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στην Οργανωτική Επιτροπή και την Επιμόρφωση της Θερινής Ακαδημίας 2018 «Sensing and interacting with the physical environment»

Προσκαλούνται οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να συμμετέχουν στην Οργανωτική Επιτροπή της Θερινής Ακαδημίας 2018 «Sensing and interacting with the physical environment», που θα πραγματοποιηθεί 1-7 Ιουλίου 2018 στην Καλαμάτα, να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους με email στο ypsd@dide.mes.sch.gr (Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΕ Μεσσηνίας) ως την Τρίτη 12 Ιουνίου 2018, αναφέροντας τα στοιχεία επικοινωνίας τους (Ονοματεπώνυμο, email, τηλέφωνο).

Οι ενδιαφερόμενοι θα συμμετέχουν στις εργασίες της Επιτροπής με συγκεκριμένο πρόγραμμα και αρμοδιότητες που θα καθοριστούν ανάλογα με τις χρονικές δυνατότητες και δεξιότητες του καθενός ξεχωριστά, όπως θα καθοριστεί σε συνάντηση της Επιτροπής.

Oι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση συμμετοχής στην Οργανωτική Επιτροπή.

Τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής θα έχουν προτεραιότητα σε πρόσκληση που θα γίνει για να καλυφθούν περιορισμένου αριθμού διαθέσιμες θέσεις παρακολούθησης του επιμορφωτικού μέρους (στην Αγγλική γλώσσα) της Θερινής Ακαδημίας.

Επίσημος ιστότοπος της Θερινής Ακαδημίας από τον οποίο μπορείτε να ενημερώνεστε είναι το http://summeracademy.sch.gr.

Η πρόσκληση αφορά εκπαιδευτικούς της Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας.

Δείτε το σχετικό έγγραφο εδώ

Ημερίδα στην Καλαμάτα: «Ανάδειξη Ανοιχτών Εκπαιδευτικών Πρακτικών Αξιοποίησης Ψηφιακού Εκπαιδευτικού Περιεχομένου στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση»

Το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (ΙΤΥΕ) «Διόφαντος» διοργανώνει ημερίδα με θέμα: «Ανάδειξη Ανοιχτών Εκπαιδευτικών Πρακτικών Αξιοποίησης Ψηφιακού Εκπαιδευτικού Περιεχομένου στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση».

Η ημερίδα  θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 18/6/2018 ώρες 18:00-20:30, στο 4ο ΓΕΛ Καλαμάτας (οδός Αρτέμιδος, ΤΚ24134, Καλαμάτα).

Η ημερίδα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλων των ειδικοτήτων και γίνεται με την υποστήριξη της ΔΔΕ Μεσσηνίας και του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ.Ε. Μεσσηνίας. Εισηγήτρια θα είναι η κ. Λιακοπούλου Ευστρατία, Πρέσβειρα Δράσης «ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ» του Έργου ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΙΙ.

Για την συμμετοχή στην ημερίδα είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο http://i-participate.gr/?p=1154  (κάνετε σύνδεση με όνομα χρήστη και κωδικό από τον λογαριασμό σας στο ΠΣΔ) μέχρι την Δευτέρα 18/6/2018 ώρα 14:00.

Διαβάστε το σχετικό έγγραφο εδώ

Δείτε το πρόγραμμα της ημερίδας εδώ

Δείτε το Δελτίο Τύπου εδώ

Πρόσκληση σε υπαίθριο επιμορφωτικό σεμινάριο του ΚΠΕ Καστρίου στις 1-3 Ιουλίου 2018

Το ΚΠΕ Καστρίου διοργανώνει 3ήμερο υπαίθριο σεμινάριο 1 έως 3 Ιουλίου, με θέμα: «Προσεγγίζοντας το φυσικό περιβάλλον του Πάρνωνα».

Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί παρακαλούνται να συμπληρώσουν την αίτηση συμμετοχής και να αποστείλουν τις αιτήσεις τους στους Υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων ή στους Υπεύθυνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των Διευθύνσεών τους μέχρι την Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε 40 εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των νομών εμβέλειας του ΚΠΕ Καστρίου: Αχαΐας, Γ’ Αθήνας, Ανατ. Αττικής, Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας (5 από κάθε διεύθυνση).

Αναλυτικά η πρόσκληση του ΚΠΕ Καστρίου εδώ

Σεμινάριο «Κοινωνικές Σχολικές Δραστηριότητες (Κ.Σ.Δ.) για την οικογενειακή υποστήριξη», Καλαμάτα

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας και το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων, σε συνεργασία με το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας και το Κέντρο Επαγγελματικής και Οικογενειακής Υποστήριξης (Κ.Ε.Ο.Υ.) Καλαμάτας των Παιδικών Χωριών SOS, διοργανώνουν επιμορφωτικό σεμινάριο στελεχών εκπαίδευσης (Διευθυντές/ντριες, Υποδιευθυντές/ντριες σχολικών μονάδων) στο Κ.Ε.Ο.Υ. (Αγίου Ιωάννου και Βιλεαρδουΐνου, πλησίον Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας) την Τετάρτη 16 Μαΐου και ώρες 18.30-20.00 με θέμα:

«Κοινωνικές Σχολικές Δραστηριότητες (Κ.Σ.Δ.) για την οικογενειακή υποστήριξη»

Σκοπός του σεμιναρίου είναι να ενημερωθούν τα στελέχη εκπαίδευσης:

(α) για τις δυνατότητες υποστήριξης των οικογενειών των μαθητών/τριών σε συνεργασία με τα Παιδικά Χωριά SOS,

(β) για τη διοργάνωση ενημερώσεων προς τους γονείς και κηδεμόνες

(γ) για σχετικά θέματα που κρίνουν ότι ενδιαφέρουν τη σχολική τους μονάδα, τα οποία μπορούν να αναφέρουν στο σεμινάριο, καθώς θα υπάρχει και η δυνατότητα συζήτησης και καταγραφής προβλημάτων.

Περισσότερες πληροφορίες στο σχετικό έγγραφο εδώ

Επιμόρφωση «εισαγωγής στους υδρο-πυραύλους και τις εκπαιδευτικές εφαρμογές τους»

Το Σάββατο 10 Μαρτίου 2018 θα πραγματοποιηθεί επιμόρφωση δύο (2) ωρών από τις 11:00 ως τις 13:00, στο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Μεσσηνίας με θέμα την «Εισαγωγή στους υδρο-πυραύλους και τις εκπαιδευτικές εφαρμογές τους». 

Σκοπός της επιμόρφωσης είναι η κατάρτιση των εκπαιδευτικών σε σχετικά θέματα, η ενημέρωση και η προετοιμασία τους ώστε να συμμετέχει η μαθητική τους ομάδα στους μαθητικούς αγώνες «Water Rocket Challenge» 2018 της Μεσσηνίας.

Επιμορφωτική Ομάδα: Διονύσιος Καρούνιας, Φυσικός (ΕΚΦΕ Μεσσηνίας), Γιώργος Κουτσουμπός, Φυσικός, (Εκπαιδευτήρια Μπουγά) και Άννα Σωτηροπούλου, Φυσικός (Υπεύθυνη ΕΚΦΕ Μεσσηνίας).

 Οι ενότητες της επιμόρφωσης:

 • Λίγα λόγια για την ιστορία των πυραύλων
 • Φυσική των πυραύλων
 • Τι είναι ο «πύραυλος νερού» (water rocket)
 • Πως κατασκευάζουμε «πυραύλους νερού»
 • Σύστημα προσεδάφισης
 • Κανόνες ασφαλείας
 • Κατηγορίες των μαθητικών αγώνων «Water Rocket Challenge» 2018 στη Μεσσηνία
 • Προετοιμασία μαθητικών ομάδων
 • Εκτοξεύσεις πυραύλων

Για την καλύτερη προετοιμασία της επιμόρφωσης, οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί παρακαλούνται να συμπληρώσουν έως και τις 08/03/2018 τη σχετική «Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την επιμόρφωση της 10/03/2018», που βρίσκεται στην εφαρμογή «formdesk» forms.mysch.gr (ή εναλλακτικά στη διεύθυνση https://goo.gl/kaXSoA ).

Περισσότερες πληροφορίες και στοιχεία επικοινωνίας εδώ

Ημερίδα για την «Αντισεισμική Προστασία των Σχολικών Μονάδων»

Την Τρίτη 13 Μαρτίου 2018 από τις 09:15 ως τις 13:00 θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο  Θ. Αγγελόπουλος  του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Καλαμάτας, επιστημονική – επιμορφωτική ημερίδα με θέμα «Αντισεισμική Προστασία των Σχολικών Μονάδων», που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας.

Το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:

09:15-09:30 Προσέλευση – Γραμματεία

09:30-09:45 Χαιρετισμοί

09:45-10:30 «Ο Ρόλος του Ο.Α.Σ.Π. – Το Γεωδυναμικό Σεισμοτεκτονικό Πλαίσιο της Μεσσηνίας – Αντισεισμική Προστασία Σχολείων» Ευθύμιος Λέκκας, Καθηγητής, Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος Ε.Κ.Π.Α. Πρόεδρος Ο.Α.Σ.Π.

10:30-11:15 Μέτρα Προστασίας σε περίπτωση Σεισμού  Αναστασία Ιωακειμίδου, Τοπογράφος Μηχανικός MSc Ο.Α.Σ.Π.

11:15-11:30 Διάλειμμα

11:30-12:15 Διαχείριση του Σεισμικού Κινδύνου στις Σχολικές Μονάδες

(Σύνταξη Σχεδίων Έκτακτης Ανάγκης – Διοργάνωση Ασκήσεων Ετοιμότητας)   Δρ. Κούρου Ασημίνα, Γεωλόγος, Προϊσταμένη Τμήμ. Εκπαίδευσης – Ενημέρωσης του Ο.Α.Σ.Π.

12:15-12:45 Ερωτήσεις – Συζήτηση

12:45-13:00 Αποχώρηση – Γραμματεία

Λόγω της φύσης της επιμόρφωσης ενθαρρύνονται οι σχολικές μονάδες να εκπροσωπηθούν από το Διευθυντή/ντρια ή από τον υπεύθυνο διαμόρφωσης  αντισεισμικού σχεδίου της σχολικής μονάδας, υποχρεωτικά τουλάχιστον με έναν εκπρόσωπο από κάθε σχολείο. Θα δοθεί έντυπη βεβαίωση, η οποία θα διανεμηθεί στις σχολικές μονάδες μετά την ημερίδα. Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων. Η ημερίδα συνδιοργανώνεται από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) και το Δήμο Καλαμάτας.

Δείτε/κατεβάστε το σχετικό έγγραφο εδώ

Χρήσιμα link από το εργαστήριο “Animation: Τεχνικές Κινούμενης Εικόνας» (14/2/2018)

Χρήσιμες πληροφορίες από το επιμορφωτικό εργαστήριο για εκπαιδευτικούς με θέμα  “Animation: Τεχνικές Κινούμενης Εικόνας» που υλοποποιήθηκε στο Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας (14/2/2018) από  την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΕ Μεσσηνίας (Γιούλα Παπαδοπούλου) και τους μαθητές της Β’  Λυκείου Βανέσσα Ασημακοπούλου, Φαίδρα Δέδε και Αργύρη Καραγγελή.

 • Μια απλή εισαγωγή (στα αγγλικά) για τους βασικούς τύπους animation https://youtu.be/NZbrdCAsYqU  
 • Μια ελληνική ιστοσελίδα για κινούμενο σχέδιο για παιδιά: http://kinoumeno.gr/
 • Μερικά δείγματα animation στο σχολείο: https://vimeo.com/user2801428
 • Το ιστολόγιο του project για το animation (Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας), όπου υπάρχουν πολλές πληροφορίες και παραδείγματα που συγκεντρώθηκαν από τους μαθητές για την ερευνητική τους εργασία: http://animation-mousiko-kalamata.blogspot.gr/

 

 

 • Tutorials στο youtube για το VSDC (υπάρχει το επίσημο κανάλι του VSDC, υπάρχουν όμως κι άλλα βίντεο από άλλους χρήστες που μπορεί να βοηθήσουν, αναζητώντας με τις σωστές λέξεις-κλειδιά)

Κανάλι VSDC: https://www.youtube.com/channel/UCP1CXhCOdQlb84xZ4DygobA

Οδηγίες για stop-motion: https://youtu.be/mZXuJqtG02g

Οδηγίες για τίτλους, μουσική και εξαγωγή τελικού βίντεο: https://youtu.be/7w9WWtBisqg

 

 • Εφαρμογή για Η/Υ και κινητά για κινούμενο σχέδιο (Flipaclip): http://www.flipaclip.net/

 

 

 • Μουσική (δωρεάν) για χρήση στις ταινίες (ελέγχουμε τους όρους χρήσης, άλλα μουσικά κομμάτια είναι public domain = ελεύθερη κοινή χρήση, και άλλα attribution = πρέπει να αναφέρουμε το δημιουργό στους τίτλους):  http://freemusicarchive.org/  

 

Επιμορφωτικό εργαστήριο με θέμα «Animation: Τεχνικές Κινούμενης Εικόνας» (14/2/2018, Καλαμάτα)

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΕ Μεσσηνίας και το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας διοργανώνουν επιμορφωτικό εργαστήριο με θέμα «Animation: Τεχνικές Κινούμενης Εικόνας», όπου έχουν κληθεί να συμμετάσχουν ως επιμορφωτές μαθητές της Β’ Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας (οι οποίοι πέρυσι υλοποίησαν Ερευνητική Εργασία με θέμα το Animation) μαζί με την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΕ Μεσσηνίας, Γεωργία Παπαδοπούλου.

Η επιμόρφωση πραγματοποιείται με τη συμμετοχή της Διεύθυνσης και του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας και  απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Μεσσηνίας.

Καινοτόμο στοιχείο της επιμόρφωσης είναι η συμμετοχή μαθητών σε ρόλο επιμορφωτή, με στόχο την ανάδειξη των ταλέντων και των γνώσεων των μαθητών, την ενθάρρυνση της πρωτοβουλίας και των επικοινωνιακών  δεξιοτήτων των αυριανών πολιτών και την ενεργό συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία μέσα από ένα άλλο πρίσμα, με μια ανταλλαγή γνώσης που κάνει πράξη τη θεωρία του Πάουλο Φρέιρε ότι στην εκπαιδευτική διαδικασία, τόσο οι διδάσκοντες όσο και οι διδασκόμενοι είναι ταυτόχρονα δάσκαλοι και μαθητές.

Το εργαστήριο θα εστιάσει στην τεχνική stopmotion. Οι εκπαιδευτικοί που θα συμμετάσχουν καλούνται να φέρουν μαζί τους:

φωτογραφική μηχανή ή κινητό με δυνατότητα λήψης (με τα καλώδια για σύνδεση και μεταφορά των φωτογραφιών σε Η/Υ). Χρήσιμο, αν και όχι απαραίτητο, θα ήταν ένα τρίποδο για στήριξη της φωτογραφικής μηχανής.

-προαιρετικά, το δικό τους laptop για εγκατάσταση του προγράμματος επεξεργασίας βίντεο που θα χρησιμοποιηθεί στο τελικό στάδιο της δημιουργίας animation

Το επιμορφωτικό εργαστήριο θα λάβει χώρα στο Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας, την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018, ώρα 18:00-20:30 (Αίθουσα προβολών και Αίθουσα Εικαστικών, 2ος όροφος).

Παρακαλούμε τους εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο εργαστήριο να συμπληρώσουν έως τις 10 Φεβρουαρίου 2018 την ηλεκτρονική φόρμα συμμετοχής, στον παρακάτω σύνδεσμο: https://goo.gl/NMo4yS

Δείτε το σχετικό έγγραφο της ΔΔΕ Μεσσηνίας εδώ

Ημερίδα e-twinning στην Καλαμάτα, 29/1/18

Ημερίδα e-twinning θα πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα, στις 29 Ιανουαρίου 2018, ώρα 18.00, στο 1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας.

Η ημερίδα διοργανώνεται από την κ. Κατσίρου Κυριακή, Πρέσβειρα eTwinning Αρκαδίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας.

Δείτε το σχετικό έγγραφο και αναλυτικές πληροφορίες εδώ

Διαδραστική παράσταση – βιωματικό εργαστήριο «Beatbox και αερόφωνα» στην Καλαμάτα

Μια διαδραστική παράσταση – βιωματικό εργαστήριο μουσικής για παιδιά και ενήλικες, με θέμα «Beatbox και αερόφωνα» θα παρουσιαστεί το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018 στο Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας (ώρα 11.00-13.00), με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, με εισηγητή τον Νικόλαο Δημηνάκη.

Πρόκειται για μία φωνητική τεχνική ή/και ιδίωμα, που κυριολεκτικά μεταφράζεται ως «κουτί του ρυθμού», παραπέμποντας με αυτή την ορολογία στο στόμα του εκτελεστή. Η εξέλιξη του ιδιώματος αυτού είναι ιστορικά καταγεγραμμένη από μία τεχνική ρυθμικής και ηχοχρωματικής πλαισίωσης της χιπ-χοπ (hip-hop) μουσικής κουλτούρας (δεκαετία ’80) σε ένα δυναμικά εξελισσόμενο μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργικότητας, που συμπεριλαμβάνει πλέον εντός του πολλά περισσότερα μουσικά ιδιώματα.

Το εργαστήριο υλοποιείται στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου σε συνεργασία με το «Μεταφεστιβάλ για την Πολιτισμική Βιωματική Εκπαίδευση«, μια δράση της Διεύθυνσης και του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων ΠΕ Μεσσηνίας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση και το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΕ Μεσσηνίας.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ