Εκπαιδευτικό υλικό από τα σεμινάρια «Δεξιότητες Ζωής» (6-7/12/2017)

          

Τα εκπαιδευτικά εγχειρίδια που διαμοιράστηκαν σε όσους εκπαιδευτικούς παρακολούθησαν τα επιμορφωτικά σεμινάρια για τα προγράμματα του British Council «Δεξιότητες Ζωής«, που διοργάνωσαν η Διεύθυνση και το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΕ Μεσσηνίας και το ΚΠΕ Καλαμάτας, είναι διαθέσιμα διαδικτυακά στην ιστοσελίδα του British Council και συγκεκριμένα μπορείτε να τα δείτε ή να τα κατεβάσετε:

  • το εγχειρίδιο για το πρόγραμμα Δεξιότητες Ζωής: Αναπτύσσοντας Ενεργούς Πολίτες εδώ
  • το εγχειρίδιο του προγράμματος Δεξιότητες Ζωής: Αναπτύσσοντας Κοινωνικούς Επιχειρηματίες εδώ

Παρουσιάσεις από την Ημερίδα για την αξιοποίηση προγραμμάτων και δικτύων στις σχολικές δραστηριότητες (23/11/17, 4ο ΓΕΛ Καλαμάτας)


Γιούλα Παπαδοπούλου, Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ.Ε. Μεσσηνίας – Τρόποι σύνδεσης των προγραμμάτων στον ετήσιο σχεδιασμό του σχολείου


Ηλίας Παπαδόπουλος, Εκπ/κός Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας – Καλές Πρακτικές: Πολλαπλασιασμός και δράσεις διάχυσης, Erasmus+ KA1


Βασίλειος Μπαζάνης, Πρεσβευτής Πελοποννήσου Δράσης Teachers4Europe, Εκπ/κός Λυκείου Αρφαρών – Καλές πρακτικές: SHARE, Erasmus+ KA2, Λύκειο Αρφαρών


Βασίλειος Μπαζάνης, Πρεσβευτής Πελοποννήσου Δράσης Teachers4Europe, Εκπ/κός Λυκείου Αρφαρών – Παρουσίαση του προγράμματος Teachers4Europe


Δημήτριος Κονταξής, Φώτιος Παπαδημητρίου, Δ/ντής και Υποδιευθυντής 1ου ΕΠΑΛ Καλαμάτας – Καλές πρακτικές: Επαγγελματική εκπαίδευση στην Ευρώπη μέσω του Erasmus+

Εργαλεία ανταλλαγής υλικού και ανάρτησης παρουσιάσεων στο διαδίκτυο

Παρουσίαση powerpoint από την εισήγηση της Γιούλας Παπαδοπούλου (Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΕ Μεσσηνίας) στην Εισαγωγική επιμόρφωση για το σχεδιασμό προγραμμάτων ΠΕ -ΚΠΕ Καλαμάτας -20/11/17

[μπορείτε να δείτε την παρουσίαση fullscreen πατώντας το τετραγωνάκι κάτω δεξιά]

Εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Παραδοσιακής Φορεσιάς Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας – Συλλογή Β.Γ. Καρέλια

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα για τη σχολική χρονιά 2017-18 του Μουσείου Παραδοσιακής Φορεσιάς του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας – Συλλογή Β.Γ. Καρέλια, στην Καλαμάτα:

  • “Μόδα είναι και γυρίζει” Μαθητές Α’ – Β’ – Γ’ Λυκείου

Στόχος του προγράμματος είναι η κατανόηση της εξέλιξης του ενδύματος και των παραγόντων που το επηρεάζουν διαχρονικά, τον ρόλο της μόδας και των ενδυματολογικών κωδίκων στις κοινωνίες, τα κοινά στοιχεία και τις διαφορές τους, καθώς και τη διαδικασία και τους λόγους παγκοσμιοποίησης του ενδύματος.

  • “Με κλωστή και με χρωστήρα” Μαθητές Α’ – Β’ – Γ’ Γυμνασίου

Στόχος του προγράμματος είναι να αναδείξει την αισθητική αξία της παραδοσιακής ενδυμασίας, συσχετίζοντάς την με σημαντικά έργα της νεοελληνικής αλλά και της ευρωπαϊκής ζωγραφικής. Μ’ αυτόν τον τρόπο αναδεικνύονται σημαντικές όψεις της ζωής στην Ελλάδα των δύο τελευταίων αιώνων και οι μαθητές έρχονται σε δημιουργικό διάλογο με τα έργα και τις τεχνοτροπίες τους.

Για την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, το Μουσείο υλοποιεί τα παρακάτω προγράμματα: “Πες μου τι φοράς να σου πω ποιος είσαι” (Μαθητές Δ΄ – Ε΄ – ΣΤ΄ Δημοτικού) και “Πολύτιμοι θησαυροί από μετάξι και μαλλί” (Μαθητές Β΄- Γ΄ Δημοτικού)

Εκπαιδευτικό υλικό online από τη Σχολική Βιβλιοθήκη Μεθώνης

Mια πολύ ενδιαφέρουσα δράση της Σχολικής Βιβλιοθήκης του Γυμνασίου Μεθώνης που συγκεντρώνει εκπαιδευτικό υλικό για κοινή χρήση: εδώ και 3 χρόνια ξεκίνησε συνεργατικά στη Σχολική Βιβλιοθήκη μια προσπάθεια να δημιουργηθούν αποθετήρια υλικού για διάφορες θεματικές ενότητες.

Όπως, για παράδειγμα, ένα ηλεκτρονικό αρχείο με θεματικές ενότητες εκπαιδευτικού υλικού στο padlet, που εμπλουτίζεται συνεχώς και είναι προσβάσιμο σε κάθε ενδιαφερόμενο εκπαιδευτικό.

Επίσης, υπάρχει ένα αρχείο με οπτικοακουστικές δημιουργίες χαρακτηρισμένο σύμφωνα με τις θεματικές ενότητες που καλύπτει, ώστε να βοηθιούνται οι συνάδελφοι όταν θέλουν να επιλέξουν ταινία ή φιλμάκι για κάποιο θέμα. Είναι έργο σε εξέλιξη, γι’ αυτό και οι ταινίες προς το τέλος δεν είναι χαρακτηρισμένες ακόμα. Ο σύνδεσμος προσπέλασης είναι εδώ

Ανοικτή Βιβλιοθήκη: ψηφιακά βιβλία στα ελληνικά, online

Η Ανοικτή Βιβλιοθήκη (www.openbook.gr) ιδρύθηκε το 2010 και αποτελεί ένα αποθετήριο με χιλιάδες ελληνικά ψηφιακά βιβλία που διανέμονται ελεύθερα και νόμιμα στο διαδίκτυο από τους δημιουργούς ή τους εκδοτικούς οίκους. Περιλαμβάνει επίσης έργα Κλασικής Λογοτεχνίας και Αρχαίας Γραμματείας που είναι ελεύθερα πνευματικών δικαιωμάτων (Public domain). Παράλληλα προωθεί την ψηφιακή λογοτεχνία εκδίδοντας καινοτόμα e-books με ελεύθερη διανομή.

Σε αυτή τη φάση περιλαμβάνει 4.447 ελεύθερα ελληνικά βιβλία!

Μουσειοσκευή για δανεισμό από το Αρχαιολογικό Μουσείο Πύλου

Η φορητή εκπαιδευτική μονάδα (μουσειοσκευή) του Αρχαιολογικού Μουσείου Πύλου «Ήταν ένα μικρό καράβι» περιλαμβάνει έντυπο και φυσικό υλικό με προτάσεις για εκπαιδευτικές δραστηριότητες με θέμα το θαλάσσιο εμπόριο και τα ίχνη των διαδρομών του από την περιοχή της Πυλίας.

Η μουσειοσκευή δανείζεται στους εκπαιδευτικούς (για τάξεις Γ΄ έως Στ΄ τάξη Δημοτικού καθώς και σε τάξεις Γυμνασίου) μετά από τηλεφωνική επικοινωνία και αίτηση δανεισμού για διάστημα τριών εβδομάδων (ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε σχολείου). Η παραλαβή του εκπαιδευτικού υλικού γίνεται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας (Μπενάκη και Παπάζογλου 6) Δευτέρα έως Παρασκευή, και ώρες 10.00π.μ. με 15:00μ.μ. Για την παραλαβή και μεταφορά της υπεύθυνοι είναι οι εκπαιδευτικοί και το σχολείο. Για κρατήσεις και πληροφορίες: Κ. Τζαμουράνη 27210-63100(118)

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας ξεκίνησαν πρόσφατα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύλου. Οι εκπαιδευτικές επισκέψεις και η συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιούνται μέσα στο μουσείο μπορούν να συνδυαστούν από τους εκπαιδευτικούς με το δανεισμό της εκπαιδευτικής μουσειοσκευής «Ήταν ένα μικρό καράβι». Οι μαθητές που έχουν πραγματοποιήσει δραστηριότητες στην τάξη τους μέσω του υλικού της μουσειοσκευής, μπορούν στη συνέχεια να επισκεφθούν το Μουσείο, να αναζητήσουν ομαδικά εκθέματα που σχετίζονται με το θαλάσσιο εμπόριο στην περιοχή της Πυλίας στα προϊστορικά χρόνια ( αγγεία, σφραγιδόλιθο, τμήμα τοιχογραφίας, τμήμα πινακίδας με γραμμική Γραφή Β κ.α.), να τα ανακαλύψουν μέσω στοχευμένης δράσης και να συζητήσουν για τη χρήση, την προέλευση, το υλικό κατασκευής τους. Τέλος, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει να  εμπνευστούν και να ζωγραφίσουν το δικό τους αγγείο και να σφραγίσουν με αντίγραφο σφραγιδόλιθου σε πηλό το δικό τους αποτύπωμα.

«Υιοθεσία αρχαίων θεάτρων. Μαθητές ξεναγούν μαθητές στα αρχαία θέατρα»

Η εκπαιδευτική δράση «Υιοθεσία αρχαίων θεάτρων. Μαθητές ξεναγούν μαθητές στα αρχαία θέατρα», η οποία σχεδιάστηκε από το «Διάζωμα», την Κίνηση Πολιτών για την ανάδειξη των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης, την εξεύρεση πόρων για την αποκατάστασή τους και την ένταξή τους στην καθημερινότητά μας,  επαναλαμβάνεται για τέταρτη σχολική χρονιά έχοντας την έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Σπουδών Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (βλ. έγγραφο με αρ. Πρωτ.: Φ20.2/122823/Δ2/19-7-2017)

Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να αντλούν πλούσιο υποστηρικτικό υλικό από την ιστοσελίδα του «Διαζώματος»: www.diazoma.gr (ενδεικτικά αναφέρονται οι ενότητες: «Αρχαία θέατρα», «eΒιβλιοθήκη», «Υιοθετήστε ένα αρχαίο θέατρο», «Πρόοδος εργασιών») καθώς και από τον εκπαιδευτικό φάκελο του Υπουργείου Πολιτισμού με τίτλο «Αρχαίο θέατρο στον κύκλο του χρόνου» που έχει αποσταλεί στις κατά τόπους διευθύνσεις της Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης και έχει αναρτηθεί στον κόμβο του Υπουργείου Πολιτισμού: www.ancienttheater.culture.gr.

Στις ενότητες «Εκπαιδευτικά» και «Μαθητές ξεναγοί στα αρχαία θέατρα», το
«Διάζωμα» αναρτά τις ποικίλες δράσεις που έχουν υλοποιήσει από το 2010 διάφορες σχολικές μονάδες παράλληλα με την υιοθεσία αρχαίων θεάτρων, όπως είναι η παρουσίαση με τη χρήση λογισμικών παρουσίασης (π.χ. με power-point) της ιστορίας, της αρχιτεκτονικής δομής και της χρήσης μέσα στον χρόνο όλων των χώρων θέασης και ακρόασης, η πραγματοποίηση μουσικοθεατρικών δρωμένων, Μαθητικών Φεστιβάλ Μουσικής και Θεάτρου, η δημιουργία blog κ.λπ. Στην ενότητα αυτή θα αναρτηθεί και η φετινή παραγωγή οπτικοακουστικού ή άλλου υλικού που θα παραχθεί από τους μαθητές- ξεναγούς, όπως συνέβη και για τις σχολικές χρονιές 2014-2015, 2015-2016 και 2016- 2017 ώστε να αποτελέσει κίνητρο αλλά και να προσφέρει έμπνευση και σε άλλα σχολεία της Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης.

Για τη δράση σας, ενημερώνετε τον Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου σας και την Πράξη, στην οποία αναγράφεται η ανάληψη της δράσης από το σχολείο σας, τη στέλνετε στον/στην Υπεύθυνο Πολιτιστικών Θεμάτων ή στον/στην Υπεύθυνο Σχολικών Δραστηριοτήτων της οικείας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης. Εάν το επιθυμείτε, μπορείτε να ενημερώσετε και το «Διάζωμα» (info@diazoma.gr)  για το θέατρο, το ωδείο ή το στάδιο που θα υιοθετήσετε, ώστε να σας παρέχει υποστήριξη, όπου είναι δυνατό.

Μετά το πέρας της δράσης σας, εάν επιθυμείτε να αναρτηθούν οι δημιουργίες σας στην πλατφόρμα για τα Εκπαιδευτικά που θα φιλοξενείται στην ιστοσελίδα του Διαζώματος, μπορείτε να τις αποστείλετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: margofiv@otenet.gr ή στην info@diazoma.gr. Στη συνέχεια, από το Διάζωμα θα λάβετε, ηλεκτρονικά, έπαινο για τους μαθητές που συμμετείχαν στη δράση και ταχυδρομικά, έπαινο για το σχολείο σας και βεβαιώσεις για τους υπέυθυνους εκπαιδευτικούς της δράσης.

Περισσότερες πληροφορίες και ιδέες θα βρείτε εδώ

Ημερίδα e-twinning στην Καλαμάτα (18/12/2017)

Ημερίδα e-twinning στο 6ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017, ώρα 18.00, θα πραγματοποιήσει η πρέσβειρα e-twinning Μεσσηνίας, Λακωνίας &Αρκαδίας, κ. Κυριακή Κατσίρου.

Περισσότερες πληροφορίες και ολόκληρη η εγκύκλιος της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Πελοποννήσου εδώ

Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικά συμμετοχή στη διεύθυνση: http://www.etwinning.gr/news/ambassadorsworkshops , επιλέγοντας την αντίστοιχη ελληνική περιφέρεια και το workshop της επιλογής τους.

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση που θα δηλώσουν οι εκπαιδευτικοί κατά τη δήλωση συμμετοχής θα τους αποσταλεί ηλεκτρονικά η πρόσκληση και το πρόγραμμα για την εκδήλωση.

Μετά το τέλος των εκδηλώσεων θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Αλλαγές ή τροποποιήσεις που ενδέχεται να προκύπτουν στο πρόγραμμα των ημερίδων θα ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα της ελληνικής ΕΥΥ του eTwinning (http://www.etwinning.gr/news/ambassadorsworkshops). Παρακαλούνται οι εκπαιδευτικοί να ενημερώνονται σχετικά πριν την παρακολούθηση της ημερίδας για την οποία έχουν δηλώσει ενδιαφέρον.

Πλατφόρμα ενημέρωσης για εγκεκριμένες εκπαιδευτικές δράσεις

Η ενημέρωση σχετικά με τις «Εγκεκριμένες Δράσεις στον χώρο της Εκπαίδευσης» θα γίνεται με ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Σπουδών του ΥΠΠΕΘ και ΔΕΝ θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά στις σχολικές μονάδες. Μπορείτε να επισκέπτεστε την ιστοσελίδα dspope.ypepth.sch.gr για να ενημερωθείτε για τις εγκεκριμένες δράσεις για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, την Αγωγής Υγείας, τα Πολιτιστικά Θέματα, τους Διαγωνισμούς σε όλη την χώρα και άλλα θέματα του τμήματος Γ΄ Μαθητικής Μέριμνας κ Σχολικής Ζωής.
Διαθέσιμο και σε εφαρμογή για android.

Στην ιστοσελίδα του Γρ. Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ.Ε Μεσσηνίας θα συνεχίσουμε να ανακοινοποιούμε ορισμένες εκπαιδευτικές δράσεις και διαγωνισμούς που αφορούν πιο άμεσα το νομό και την Περιφέρεια, με κριτήριο και τη θεματολογία των προγραμμάτων που έχουν υποβληθεί για το σχολικό έτος 2017-18.