Έκδοση με καινοτόμες και διαθεματικές πρακτικές -ΔΔΕ Μεσσηνίας

Η παρούσα ηλεκτρονική έκδοση αποτελεί μια συλλογική προσπάθεια εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας στο πλαίσιο της διάχυσης καλών πρακτικών καινοτόμων ή διαθεματικών εκπαιδευτικών προσεγγίσεων, που έχουν εφαρμοστεί στις σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Γυμνάσια και Λύκεια) στη Μεσσηνία.

Η συλλογή των άρθρων που περιλαμβάνει η έκδοση προέκυψε από την ανταπόκριση των εκπαιδευτικών στην ανοικτή πρόσκληση που απηύθυνε η Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας και το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων κατά το σχολικό έτος 2017-2018 σε όλους τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Μεσσηνία, καλώντας τους να υποβάλλουν γραπτές εργασίες ή άρθρα με θέμα καινοτόμες εκπαιδευτικές δράσεις που υλοποίησαν στις σχολικές τους μονάδες, με απώτερο στόχο τη δημιουργία μιας ενιαίας ηλεκτρονικής έκδοσης προσβάσιμης σε όλα τα σχολεία και σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Μπορείτε να κατεβάσετε το pdf εδώhttp://ypsdmes.mysch.gr/DDE_Messinias_Kainotomes_praktikes_2018.pdf

ή εναλλακτικά εδώ: https://drive.google.com/open?id=1mJx-HTqlpysNkd9QEeqY7ehzkbgpNQh5

ISBN  978-960-88346-1-3

Έκδοση: Δ/νση Δ/θμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, 2018

Συγγραφική ομάδα (με αλφαβητική σειρά):

Βλάχος Ζώης (Μαθηματικός)
Γκλεγκλέ Ελένη (Φυσική Αγωγή)
Γρουσουζάκου Δήμητρα (Φιλόλογος)
Καναβός Αθανάσιος (Πληροφορικός)
Καπράλου Άννα (Φιλόλογος)
Κάτσου Πελαγία (Βιολόγος)
Λυμπερόπουλος Χρήστος (Πληροφορικός)
Μπανταλού Ευαγγελία (Φιλόλογος)
Παπαδοπούλου Γεωργία (Εικαστικός)
Πουλοπούλου Τρισεύγενη (Φιλόλογος)
Σταματοπούλου Μαρία (Φιλόλογος)
Σταυράκη Μαργαρίτα (Εικαστικός)
Τσέκου Αφροδίτη Ειρήνη (Φιλόλογος)

Επιμέλεια Έκδοσης: Γεωργία Παπαδοπούλου / Εκπαιδευτικός Εικαστικών Μαθημάτων / Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  Μεσσηνίας

Επετειακή έκδοση βραβευμένων εκθέσεων: 10 Χρόνια Διαγωνισμού Έκθεσης Συλλόγου Πλατανιτών Μεσσηνίας «Η Αγία Ελένη»

10 Χρόνια Διαγωνισμού Έκθεσης Συλλόγου Πλατανιτών Μεσσηνίας «Η Αγία Ελένη»

Υπότιτλος: Επετειακή έκδοση με τις βραβευμένες εκθέσεις 2008-2018

Η παρούσα έκδοση είναι μια συνεργασία της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας και του Συλλόγου Πλατανιτών Μεσσηνίας «Η Αγία Ελένη» και συγκεντρώνει όλες τις βραβευμένες εκθέσεις του διαγωνισμού, που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του κ. Κωνσταντίνου Αρνόκουρου, από την έναρξη του διαγωνισμού το 2008 έως σήμερα.

Μπορείτε να κατεβάσετε το e-book με τις βραβευμένες εκθέσεις στους παρακάτω συνδέσμους:

http://ypsdmes.mysch.gr/epeteiaki_ekdosi_vraveumenwn%20ekthesewn_Platanitwn.pdf

https://drive.google.com/open?id=1dwsdm62Ds4crnYYoIEmQL5ia8KzCyLxt

ISBN  978-960-88346-2-0

Απονομή βραβείων και επετειακή εκδήλωση Διαγωνισμού Έκθεσης Πλατανιτών Μεσσηνίας 2018

Η απονομή των βραβείων του φετινού Διαγωνισμού ‘Εκθεσης του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλατανιτών Μεσσηνίας  «Η Αγία Ελένη» θα πραγματοποιηθεί στις 17 Αυγούστου 2018, ημέρα Παρασκευή και ώρα 20.00 το βράδυ στο χωριό Πλατάνια της Τριφυλίας, στο ανοιχτό θέατρο «Νότα Αρνόκουρου». Η εκδήλωση περιλαμβάνει τη βράβευση των φετινών νικητών του διαγωνισμού, καθώς και μουσική συναυλία.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων του Διαγωνισμού Έκθεσης του Συλλόγου Πλατανιτών Μεσσηνίας, η Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας ανέλαβε την επιμέλεια μιας επετειακής έκδοσης με τις βραβευμένες εκθέσεις των μαθητών που διακρίθηκαν (βραβεία και έπαινοι) στα 10 χρόνια του διαγωνισμού. Η έκδοση πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλατανιτών Μεσσηνίας «Η Αγία Ελένη», με την οικονομική υποστήριξη του κ. Αρνόκουρου.

Ο τόμος με τις βραβευμένες εκθέσεις θα μοιραστεί στους διακριθέντες μαθητές της 10ετίας κατά τη φετινή εκδήλωση στις 17 Αυγούστου 2018.

Τα φετινά βραβεία απονέμονται στους παρακάτω μαθητές:

Α. Γυμνάσιο

  1. Πρώτο Βραβείο: Αναστασία Γεωργακοπούλου, 5ο Γυμνάσιο Καλαμάτας (είναι το μοναδικό βραβείο για τη βαθμίδα του Γυμνασίου για το 2018)                             

Β. Λύκειο

  1. Πρώτο Βραβείο: Αλεξάνδρα Αναστασοπούλου, ΓΕ.Λ. Γαργαλιάνων
  2. Δεύτερο Βραβείο: Διονύσης Γρηγορόπουλος, ΓΕ.Λ. Κρεστένων
  3. Τρίτο Βραβείο: Μαργαρίτα Παπανδρέου, ΓΕ.Λ. Ανδραβίδας

Ολόκληρο το Δελτίο Τύπου του Πολιστικού Συλλόγου Πλατανιτών Μεσσηνίας για την εκδήλωση μπορείτε να το κατεβάσετε εδώ: https://drive.google.com/open?id=1wTJ-pgrVOzcn_alNr9rmL9rNaVvE-PNb 

Έκθεση μαθητικών εικαστικών έργων «Αναδημιουργώ Ανακυκλώνοντας» με τη συμμετοχή 10 σχολείων, στο Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας, 25 & 26 Ιουνίου 2018

Ωράριο έκθεσης: 19:30-22:30 (αίθουσα δίπλα από το αμφιθέατρο)
Ώρα έναρξης μουσικής παράστασης: 21:00 (στο αμφιθέατρο του Μουσικού)

 H Δ/νση Δ/θμιας Εκπαίδευσης και το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΕ Μεσσηνίας  διοργανώνουν Εικαστική έκθεση μαθητικών έργων με θέμα «Αναδημιουργώ, ανακυκλώνοντας», σε συνεργασία με την πανελλήνια  Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων και τη Δ/νση Π/θμιας Εκπαίδευσης  Μεσσηνίας.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 25 και Τρίτη 26 Ιουνίου στο Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας (στην αίθουσα δίπλα από το αμφιθέατρο), παράλληλα με τις καθιερωμένες καλοκαιρινές μουσικές εκδηλώσεις του Μουσικού Σχολείου. Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: 19:30-22:30. Οι μαθητικές συναυλίες και τις δύο ημέρες θα ξεκινήσουν στις 21:00, στο Αμφιθέατρο του σχολείου.

Το θέμα της έκθεσης είναι «Αναδημιουργώ, ανακυκλώνοντας», όπως προτάθηκε φέτος, ως ενιαία πανελλήνια θεματική για μαθητικές εκθέσεις στο τέλος του σχολικού έτους, από την Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων. Στόχος της έκθεσης είναι η ανάδειξη της συνολικής δημιουργίας των μαθητών από τις σχολικές μονάδες Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης της Μεσσηνίας με μια χαρακτηριστική και ενδεικτική επιλογή έργων των μαθητών τους, σχετική με τη θεματική της έκθεσης. Μέσα από ευφάνταστες δημιουργίες από ευτελή και «άχρηστα» υλικά, οι μαθητές όλων των βαθμίδων μας παρουσιάζουν ιδέες για επανάχρηση, ενσωμάτωση και ανάδειξη των άχρηστων  υλικών σε  εικαστικά έργα.

Αντίστοιχες μαθητικές εκθέσεις (με την ίδια ενιαία θεματική) έχουν παρουσιαστεί φέτος από την Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων  στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τη Χίο.

Υπεύθυνη διοργάνωσης στη Μεσσηνία: Γιούλα Παπαδοπούλου / Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΕ Μεσσηνίας

 

Στην έκθεση συμμετέχουν τα σχολεία:

-2ο Γυμνάσιο Καλαμάτας (Εικαστικός: Μαργαρίτα Σταυράκη)

-2ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας (Εκπαιδευτικός: Αθηνά Μακρή, Περιβαλλοντικό πρόγραμμα)

-10ο ΔΣ Καλαμάτας (Εικαστικός: Μαρία Μπουρίκα)

-12ο ΔΣ Καλαμάτας (Ομάδα εκπαιδευτικών: Εικαστικός -Αγγελική Πολυχρόνη, Σταυρούλα Κουβάτσου)

-19ο ΔΣ Καλαμάτας (Εικαστικός: Αθανασία Κατσιλιέρη)

-24ο ΔΣ Καλαμάτας (Εικαστικός: Σπύρος Κλαμπατσέας)

-Ειδικό Σχολείο Καλαμάτας (Εικαστικός: Αθανασοπούλου Παυλίνα )

-4ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας (Ομάδα εκπαιδευτικών: Σταυρούλα Νικολετσέα, Παναγιώτα Κάτσου, Πρόγραμμα: «Διατροφή και Υγεία»)

-Νηπιαγωγείο Αγίου Νικολάου (Ομάδα εκπαιδευτικών: Δρακοπούλου Αγγελική,  Αργυράκη Βασιλική, Πέμα Χριστίνα)

-Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Καλαμάτας (Εκπαιδευτικός: Δήμητρα Αρβανίτη, Πρόγραμμα: Δεξιότητες Ζωής: Αναπτύσσοντας κοινωνικούς επιχειρηματίες)

Πρόσκληση για εθελοντική αιμοδοσία: Τρίτη 26 Ιουνίου στο 5ο Γυμνάσιο Καλαμάτας

H Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας και το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων σε συνεργασία με την Ε.Λ.Μ.Ε. Μεσσηνίας οργανώνουν εθελοντική αιμοδοσία στις 26-06-2018 ημέρα Τρίτη, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του 5ου Γυμνασίου Καλαμάτας (Λεωφ. Αθηνών 194, Καλαμάτα) από τις 9:00π.μ. το πρωί μέχρι τις 13:00μ.μ.

Δείτε το σχετικό έγγραφο της ΔΔΕ Μεσσηνίας εδώ

Πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στην Οργανωτική Επιτροπή και την Επιμόρφωση της Θερινής Ακαδημίας 2018 «Sensing and interacting with the physical environment»

Προσκαλούνται οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να συμμετέχουν στην Οργανωτική Επιτροπή της Θερινής Ακαδημίας 2018 «Sensing and interacting with the physical environment», που θα πραγματοποιηθεί 1-7 Ιουλίου 2018 στην Καλαμάτα, να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους με email στο ypsd@dide.mes.sch.gr (Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΕ Μεσσηνίας) ως την Τρίτη 12 Ιουνίου 2018, αναφέροντας τα στοιχεία επικοινωνίας τους (Ονοματεπώνυμο, email, τηλέφωνο).

Οι ενδιαφερόμενοι θα συμμετέχουν στις εργασίες της Επιτροπής με συγκεκριμένο πρόγραμμα και αρμοδιότητες που θα καθοριστούν ανάλογα με τις χρονικές δυνατότητες και δεξιότητες του καθενός ξεχωριστά, όπως θα καθοριστεί σε συνάντηση της Επιτροπής.

Oι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση συμμετοχής στην Οργανωτική Επιτροπή.

Τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής θα έχουν προτεραιότητα σε πρόσκληση που θα γίνει για να καλυφθούν περιορισμένου αριθμού διαθέσιμες θέσεις παρακολούθησης του επιμορφωτικού μέρους (στην Αγγλική γλώσσα) της Θερινής Ακαδημίας.

Επίσημος ιστότοπος της Θερινής Ακαδημίας από τον οποίο μπορείτε να ενημερώνεστε είναι το http://summeracademy.sch.gr.

Η πρόσκληση αφορά εκπαιδευτικούς της Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας.

Δείτε το σχετικό έγγραφο εδώ

Ημερίδα στην Καλαμάτα: «Ανάδειξη Ανοιχτών Εκπαιδευτικών Πρακτικών Αξιοποίησης Ψηφιακού Εκπαιδευτικού Περιεχομένου στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση»

Το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (ΙΤΥΕ) «Διόφαντος» διοργανώνει ημερίδα με θέμα: «Ανάδειξη Ανοιχτών Εκπαιδευτικών Πρακτικών Αξιοποίησης Ψηφιακού Εκπαιδευτικού Περιεχομένου στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση».

Η ημερίδα  θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 18/6/2018 ώρες 18:00-20:30, στο 4ο ΓΕΛ Καλαμάτας (οδός Αρτέμιδος, ΤΚ24134, Καλαμάτα).

Η ημερίδα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλων των ειδικοτήτων και γίνεται με την υποστήριξη της ΔΔΕ Μεσσηνίας και του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ.Ε. Μεσσηνίας. Εισηγήτρια θα είναι η κ. Λιακοπούλου Ευστρατία, Πρέσβειρα Δράσης «ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ» του Έργου ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΙΙ.

Για την συμμετοχή στην ημερίδα είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο http://i-participate.gr/?p=1154  (κάνετε σύνδεση με όνομα χρήστη και κωδικό από τον λογαριασμό σας στο ΠΣΔ) μέχρι την Δευτέρα 18/6/2018 ώρα 14:00.

Διαβάστε το σχετικό έγγραφο εδώ

Δείτε το πρόγραμμα της ημερίδας εδώ

Δείτε το Δελτίο Τύπου εδώ

Aπολογιστικές εκθέσεις των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων (Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Πολιτιστικών Θεμάτων, Αγωγής Υγείας) σχολικού έτους 2017-2018 και αποστολή παραγόμενου υλικού

Παρακαλούνται οι συντονιστές των ΠΣΔ να καταθέσουν έως και την Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018 στο Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων (ypsd@dide.mes.sch.gr) την Απολογιστική Έκθεση των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων (Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Πολιτιστικών Θεμάτων, Αγωγής Υγείας) σχολικού έτους 2017-2018.

Η Απολογιστική Έκθεση είναι υποχρεωτική και για τα προγράμματα που παρουσιάστηκαν στις Εορτές Μαθητικής Δημιουργίας. Εξαιρούνται τα σχολεία που έχουν ήδη στείλει Απολογιστική Έκθεση στο Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων.

Στο πλαίσιο της διάχυσης και διάδοσης των αποτελεσμάτων, όσοι εκπαιδευτικοί επιθυμούν να αναρτηθεί το παραγόμενο υλικό στην ιστοσελίδα του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων (http://dide.mes.sch.gr/ypsd/) παρακαλούνται να το στείλουν σε ηλεκτρονική μορφή. Αν το μέγεθος είναι μεγάλο για αποστολή με e-mail, το υλικό μπορεί να σταλεί μέσω οποιασδήποτε δωρεάν υπηρεσίας διαδικτυακής μεταφοράς ψηφιακών αρχείων (πχ. wetransfer, dropbox, google drive). Αν το υλικό σας είναι ήδη αναρτημένο (σε ιστοσελίδα, blog, youtube, issuu κλπ) παρακαλείσθε απλά να αναγράψετε το σύνδεσμο (στο αντίστοιχο πεδίο που υπάρχει μέσα στη φόρμα Απολογισμού).

Διαβάστε ολόκληρο το σχετικό έγγραφο εδώ

Κατεβάστε τη φόρμα της απολογιστικής έκθεσης εδώ

Ενδεικτική θεματολογία ΠΕ, ΠΘ, ΑΥ εδώ

Πρόσκληση σε υπαίθριο επιμορφωτικό σεμινάριο του ΚΠΕ Καστρίου στις 1-3 Ιουλίου 2018

Το ΚΠΕ Καστρίου διοργανώνει 3ήμερο υπαίθριο σεμινάριο 1 έως 3 Ιουλίου, με θέμα: «Προσεγγίζοντας το φυσικό περιβάλλον του Πάρνωνα».

Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί παρακαλούνται να συμπληρώσουν την αίτηση συμμετοχής και να αποστείλουν τις αιτήσεις τους στους Υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων ή στους Υπεύθυνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των Διευθύνσεών τους μέχρι την Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε 40 εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των νομών εμβέλειας του ΚΠΕ Καστρίου: Αχαΐας, Γ’ Αθήνας, Ανατ. Αττικής, Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας (5 από κάθε διεύθυνση).

Αναλυτικά η πρόσκληση του ΚΠΕ Καστρίου εδώ

Εορτές Μαθητικής Δημιουργίας 2018

Στο πλαίσιο της προβολής και διάχυσης των αποτελεσμάτων των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων (Πολιτιστικών Θεμάτων, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας) που υλοποιήθηκαν στα σχολεία της Μεσσηνίας κατά το σχολικό έτος 2017-2018, πραγματοποιούνται, από τις 21 έως τις 26 Μαΐου 2018 οι «Εορτές Μαθητικής Δημιουργίας 2018», οι οποίες περιλαμβάνουν:

  • Κεντρικές Εκδηλώσεις στην Καλαμάτα: 21 & 23 Μαΐου, Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας
  • Κεντρικές Εκδηλώσεις στην Κυπαρισσία: 24 Μαΐου, Βιβλιοθήκη Γυμνασίου Κυπαρισσίας
  • Θεατρικές παραστάσεις: 22, 23 & 26 Μαΐου, Κεντρική Σκηνή ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας
  • Περιφερειακές εκδηλώσεις σε Γυμνάσια και Λύκεια της Μεσσηνίας 

Διευκρινίζεται ότι τις εκδηλώσεις μπορούν να παρακολουθήσουν και άλλα σχολεία.

Δείτε το σχετικό έγγραφο εδώ

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των κεντρικών εκδηλώσεων και Θεατρικών παραστάσεων στην Καλαμάτα και την Κυπαρισσία εδώ