Έκθεση μαθητικών εικαστικών έργων «Αναδημιουργώ Ανακυκλώνοντας» με τη συμμετοχή 10 σχολείων, στο Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας, 25 & 26 Ιουνίου 2018

Ωράριο έκθεσης: 19:30-22:30 (αίθουσα δίπλα από το αμφιθέατρο)
Ώρα έναρξης μουσικής παράστασης: 21:00 (στο αμφιθέατρο του Μουσικού)

 H Δ/νση Δ/θμιας Εκπαίδευσης και το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΕ Μεσσηνίας  διοργανώνουν Εικαστική έκθεση μαθητικών έργων με θέμα «Αναδημιουργώ, ανακυκλώνοντας», σε συνεργασία με την πανελλήνια  Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων και τη Δ/νση Π/θμιας Εκπαίδευσης  Μεσσηνίας.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 25 και Τρίτη 26 Ιουνίου στο Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας (στην αίθουσα δίπλα από το αμφιθέατρο), παράλληλα με τις καθιερωμένες καλοκαιρινές μουσικές εκδηλώσεις του Μουσικού Σχολείου. Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: 19:30-22:30. Οι μαθητικές συναυλίες και τις δύο ημέρες θα ξεκινήσουν στις 21:00, στο Αμφιθέατρο του σχολείου.

Το θέμα της έκθεσης είναι «Αναδημιουργώ, ανακυκλώνοντας», όπως προτάθηκε φέτος, ως ενιαία πανελλήνια θεματική για μαθητικές εκθέσεις στο τέλος του σχολικού έτους, από την Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων. Στόχος της έκθεσης είναι η ανάδειξη της συνολικής δημιουργίας των μαθητών από τις σχολικές μονάδες Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης της Μεσσηνίας με μια χαρακτηριστική και ενδεικτική επιλογή έργων των μαθητών τους, σχετική με τη θεματική της έκθεσης. Μέσα από ευφάνταστες δημιουργίες από ευτελή και «άχρηστα» υλικά, οι μαθητές όλων των βαθμίδων μας παρουσιάζουν ιδέες για επανάχρηση, ενσωμάτωση και ανάδειξη των άχρηστων  υλικών σε  εικαστικά έργα.

Αντίστοιχες μαθητικές εκθέσεις (με την ίδια ενιαία θεματική) έχουν παρουσιαστεί φέτος από την Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων  στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τη Χίο.

Υπεύθυνη διοργάνωσης στη Μεσσηνία: Γιούλα Παπαδοπούλου / Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΕ Μεσσηνίας

 

Στην έκθεση συμμετέχουν τα σχολεία:

-2ο Γυμνάσιο Καλαμάτας (Εικαστικός: Μαργαρίτα Σταυράκη)

-2ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας (Εκπαιδευτικός: Αθηνά Μακρή, Περιβαλλοντικό πρόγραμμα)

-10ο ΔΣ Καλαμάτας (Εικαστικός: Μαρία Μπουρίκα)

-12ο ΔΣ Καλαμάτας (Ομάδα εκπαιδευτικών: Εικαστικός -Αγγελική Πολυχρόνη, Σταυρούλα Κουβάτσου)

-19ο ΔΣ Καλαμάτας (Εικαστικός: Αθανασία Κατσιλιέρη)

-24ο ΔΣ Καλαμάτας (Εικαστικός: Σπύρος Κλαμπατσέας)

-Ειδικό Σχολείο Καλαμάτας (Εικαστικός: Αθανασοπούλου Παυλίνα )

-4ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας (Ομάδα εκπαιδευτικών: Σταυρούλα Νικολετσέα, Παναγιώτα Κάτσου, Πρόγραμμα: «Διατροφή και Υγεία»)

-Νηπιαγωγείο Αγίου Νικολάου (Ομάδα εκπαιδευτικών: Δρακοπούλου Αγγελική,  Αργυράκη Βασιλική, Πέμα Χριστίνα)

-Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Καλαμάτας (Εκπαιδευτικός: Δήμητρα Αρβανίτη, Πρόγραμμα: Δεξιότητες Ζωής: Αναπτύσσοντας κοινωνικούς επιχειρηματίες)

Πρόσκληση για εθελοντική αιμοδοσία: Τρίτη 26 Ιουνίου στο 5ο Γυμνάσιο Καλαμάτας

H Δ/νση Δ/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας και το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων σε συνεργασία με την Ε.Λ.Μ.Ε. Μεσσηνίας οργανώνουν εθελοντική αιμοδοσία στις 26-06-2018 ημέρα Τρίτη, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του 5ου Γυμνασίου Καλαμάτας (Λεωφ. Αθηνών 194, Καλαμάτα) από τις 9:00π.μ. το πρωί μέχρι τις 13:00μ.μ.

Δείτε το σχετικό έγγραφο της ΔΔΕ Μεσσηνίας εδώ

Πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στην Οργανωτική Επιτροπή και την Επιμόρφωση της Θερινής Ακαδημίας 2018 «Sensing and interacting with the physical environment»

Προσκαλούνται οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να συμμετέχουν στην Οργανωτική Επιτροπή της Θερινής Ακαδημίας 2018 «Sensing and interacting with the physical environment», που θα πραγματοποιηθεί 1-7 Ιουλίου 2018 στην Καλαμάτα, να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους με email στο ypsd@dide.mes.sch.gr (Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΕ Μεσσηνίας) ως την Τρίτη 12 Ιουνίου 2018, αναφέροντας τα στοιχεία επικοινωνίας τους (Ονοματεπώνυμο, email, τηλέφωνο).

Οι ενδιαφερόμενοι θα συμμετέχουν στις εργασίες της Επιτροπής με συγκεκριμένο πρόγραμμα και αρμοδιότητες που θα καθοριστούν ανάλογα με τις χρονικές δυνατότητες και δεξιότητες του καθενός ξεχωριστά, όπως θα καθοριστεί σε συνάντηση της Επιτροπής.

Oι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση συμμετοχής στην Οργανωτική Επιτροπή.

Τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής θα έχουν προτεραιότητα σε πρόσκληση που θα γίνει για να καλυφθούν περιορισμένου αριθμού διαθέσιμες θέσεις παρακολούθησης του επιμορφωτικού μέρους (στην Αγγλική γλώσσα) της Θερινής Ακαδημίας.

Επίσημος ιστότοπος της Θερινής Ακαδημίας από τον οποίο μπορείτε να ενημερώνεστε είναι το http://summeracademy.sch.gr.

Η πρόσκληση αφορά εκπαιδευτικούς της Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας.

Δείτε το σχετικό έγγραφο εδώ

Ημερίδα στην Καλαμάτα: «Ανάδειξη Ανοιχτών Εκπαιδευτικών Πρακτικών Αξιοποίησης Ψηφιακού Εκπαιδευτικού Περιεχομένου στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση»

Το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (ΙΤΥΕ) «Διόφαντος» διοργανώνει ημερίδα με θέμα: «Ανάδειξη Ανοιχτών Εκπαιδευτικών Πρακτικών Αξιοποίησης Ψηφιακού Εκπαιδευτικού Περιεχομένου στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση».

Η ημερίδα  θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 18/6/2018 ώρες 18:00-20:30, στο 4ο ΓΕΛ Καλαμάτας (οδός Αρτέμιδος, ΤΚ24134, Καλαμάτα).

Η ημερίδα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλων των ειδικοτήτων και γίνεται με την υποστήριξη της ΔΔΕ Μεσσηνίας και του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ.Ε. Μεσσηνίας. Εισηγήτρια θα είναι η κ. Λιακοπούλου Ευστρατία, Πρέσβειρα Δράσης «ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ» του Έργου ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΙΙ.

Για την συμμετοχή στην ημερίδα είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο http://i-participate.gr/?p=1154  (κάνετε σύνδεση με όνομα χρήστη και κωδικό από τον λογαριασμό σας στο ΠΣΔ) μέχρι την Δευτέρα 18/6/2018 ώρα 14:00.

Διαβάστε το σχετικό έγγραφο εδώ

Δείτε το πρόγραμμα της ημερίδας εδώ

Δείτε το Δελτίο Τύπου εδώ

Aπολογιστικές εκθέσεις των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων (Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Πολιτιστικών Θεμάτων, Αγωγής Υγείας) σχολικού έτους 2017-2018 και αποστολή παραγόμενου υλικού

Παρακαλούνται οι συντονιστές των ΠΣΔ να καταθέσουν έως και την Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018 στο Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων (ypsd@dide.mes.sch.gr) την Απολογιστική Έκθεση των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων (Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Πολιτιστικών Θεμάτων, Αγωγής Υγείας) σχολικού έτους 2017-2018.

Η Απολογιστική Έκθεση είναι υποχρεωτική και για τα προγράμματα που παρουσιάστηκαν στις Εορτές Μαθητικής Δημιουργίας. Εξαιρούνται τα σχολεία που έχουν ήδη στείλει Απολογιστική Έκθεση στο Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων.

Στο πλαίσιο της διάχυσης και διάδοσης των αποτελεσμάτων, όσοι εκπαιδευτικοί επιθυμούν να αναρτηθεί το παραγόμενο υλικό στην ιστοσελίδα του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων (http://dide.mes.sch.gr/ypsd/) παρακαλούνται να το στείλουν σε ηλεκτρονική μορφή. Αν το μέγεθος είναι μεγάλο για αποστολή με e-mail, το υλικό μπορεί να σταλεί μέσω οποιασδήποτε δωρεάν υπηρεσίας διαδικτυακής μεταφοράς ψηφιακών αρχείων (πχ. wetransfer, dropbox, google drive). Αν το υλικό σας είναι ήδη αναρτημένο (σε ιστοσελίδα, blog, youtube, issuu κλπ) παρακαλείσθε απλά να αναγράψετε το σύνδεσμο (στο αντίστοιχο πεδίο που υπάρχει μέσα στη φόρμα Απολογισμού).

Διαβάστε ολόκληρο το σχετικό έγγραφο εδώ

Κατεβάστε τη φόρμα της απολογιστικής έκθεσης εδώ

Ενδεικτική θεματολογία ΠΕ, ΠΘ, ΑΥ εδώ

Πρόσκληση σε υπαίθριο επιμορφωτικό σεμινάριο του ΚΠΕ Καστρίου στις 1-3 Ιουλίου 2018

Το ΚΠΕ Καστρίου διοργανώνει 3ήμερο υπαίθριο σεμινάριο 1 έως 3 Ιουλίου, με θέμα: «Προσεγγίζοντας το φυσικό περιβάλλον του Πάρνωνα».

Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί παρακαλούνται να συμπληρώσουν την αίτηση συμμετοχής και να αποστείλουν τις αιτήσεις τους στους Υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων ή στους Υπεύθυνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των Διευθύνσεών τους μέχρι την Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε 40 εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των νομών εμβέλειας του ΚΠΕ Καστρίου: Αχαΐας, Γ’ Αθήνας, Ανατ. Αττικής, Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας (5 από κάθε διεύθυνση).

Αναλυτικά η πρόσκληση του ΚΠΕ Καστρίου εδώ

Εορτές Μαθητικής Δημιουργίας 2018

Στο πλαίσιο της προβολής και διάχυσης των αποτελεσμάτων των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων (Πολιτιστικών Θεμάτων, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας) που υλοποιήθηκαν στα σχολεία της Μεσσηνίας κατά το σχολικό έτος 2017-2018, πραγματοποιούνται, από τις 21 έως τις 26 Μαΐου 2018 οι «Εορτές Μαθητικής Δημιουργίας 2018», οι οποίες περιλαμβάνουν:

  • Κεντρικές Εκδηλώσεις στην Καλαμάτα: 21 & 23 Μαΐου, Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας
  • Κεντρικές Εκδηλώσεις στην Κυπαρισσία: 24 Μαΐου, Βιβλιοθήκη Γυμνασίου Κυπαρισσίας
  • Θεατρικές παραστάσεις: 22, 23 & 26 Μαΐου, Κεντρική Σκηνή ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας
  • Περιφερειακές εκδηλώσεις σε Γυμνάσια και Λύκεια της Μεσσηνίας 

Διευκρινίζεται ότι τις εκδηλώσεις μπορούν να παρακολουθήσουν και άλλα σχολεία.

Δείτε το σχετικό έγγραφο εδώ

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των κεντρικών εκδηλώσεων και Θεατρικών παραστάσεων στην Καλαμάτα και την Κυπαρισσία εδώ

Μαθητικοί Αγώνες Κατασκευής Υδρο-πυραύλων «Water rocket challenge 2018»

Στην τελική ευθεία οι Μαθητικοί Αγώνες Κατασκευής Υδρο-πυραύλων «Water rocket challenge 2018» για σχολεία της Μεσσηνίας! Οι Αγώνες θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018, στο Εθνικό Στάδιο Καλαμάτας, ώρα 10:00-13:00.

Σχολικές μονάδες που δεν έχουν δηλώσει συμμετοχή στους Αγώνες, έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τη διεξαγωγή τους στο Εθνικό Στάδιο στις 18/5.

Οι κατηγορίες των αγώνων, με  τρία (3) βραβεία στην καθεμιά, είναι οι εξής:  

  1. Μέγιστο ύψος τροχιάς πυραύλου.
  2. Σχεδιασμός και κατασκευή πυραύλου, σχετικά με τεχνικά θέματα, ανάλυση και επίλυση προβλημάτων.
  3. Σήμα ομάδας, όνομα αποστολής και σύνθημα, ως προς τις ιδέες, την αισθητική και τον πολιτισμό που προάγουν. Τα σήματα θα πρέπει να αποσταλούν ηλεκτρονικά μέχρι την Τετάρτη 16 Μαΐου ώρα 14:00 στην οργανωτική επιτροπή στο e-mail: gkoutsoumpos@bougas-school.gr. Οδηγίες για την κατηγορία σήματος εδώ.
  4. Βίντεο ομάδας, σχετικά με την τεκμηρίωση και την ανάδειξη θεμάτων συνεργατικότητας. Τα βίντεο θα πρέπει να αποσταλούν ηλεκτρονικά μέχρι την Τετάρτη 16 Μαΐου ώρα 11:00 στην οργανωτική επιτροπή στο e-mail: gkoutsoumpos@bougas-school.gr. Οδηγίες για την κατηγορία βίντεο εδώ.

Κριτική επιτροπή των Αγώνων ορίζονται οι:

-Διονύσιος Καρούνιας (ΕΚΦΕ Μεσσηνίας)

-Γιώργος Κουτσουμπός (εκπαιδευτικός, Εκπαιδευτήρια Μπουγά)

– Άννα Σωτηροπούλου (ΕΚΦΕ Μεσσηνίας)

-Κωνσταντίνος Τρίκολας (Σύμβουλος Φυσικών)

Οι μαθητικοί αγώνες Κατασκευής Υδρο-πυραύλων  “Water Rocket Challenge 2018” αποτελούν συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας (Εργαστήριο Βιωματικής Εκπαίδευσης), της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών Μεσσηνίας, των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά και του Δήμου Καλαμάτας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση εδώ

 

 

Σεμινάριο «Κοινωνικές Σχολικές Δραστηριότητες (Κ.Σ.Δ.) για την οικογενειακή υποστήριξη», Καλαμάτα

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας και το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων, σε συνεργασία με το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας και το Κέντρο Επαγγελματικής και Οικογενειακής Υποστήριξης (Κ.Ε.Ο.Υ.) Καλαμάτας των Παιδικών Χωριών SOS, διοργανώνουν επιμορφωτικό σεμινάριο στελεχών εκπαίδευσης (Διευθυντές/ντριες, Υποδιευθυντές/ντριες σχολικών μονάδων) στο Κ.Ε.Ο.Υ. (Αγίου Ιωάννου και Βιλεαρδουΐνου, πλησίον Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας) την Τετάρτη 16 Μαΐου και ώρες 18.30-20.00 με θέμα:

«Κοινωνικές Σχολικές Δραστηριότητες (Κ.Σ.Δ.) για την οικογενειακή υποστήριξη»

Σκοπός του σεμιναρίου είναι να ενημερωθούν τα στελέχη εκπαίδευσης:

(α) για τις δυνατότητες υποστήριξης των οικογενειών των μαθητών/τριών σε συνεργασία με τα Παιδικά Χωριά SOS,

(β) για τη διοργάνωση ενημερώσεων προς τους γονείς και κηδεμόνες

(γ) για σχετικά θέματα που κρίνουν ότι ενδιαφέρουν τη σχολική τους μονάδα, τα οποία μπορούν να αναφέρουν στο σεμινάριο, καθώς θα υπάρχει και η δυνατότητα συζήτησης και καταγραφής προβλημάτων.

Περισσότερες πληροφορίες στο σχετικό έγγραφο εδώ

Δηλώσεις συμμετοχής σε Εικαστική μαθητική έκθεση με θέμα «Αναδημιουργώ, ανακυκλώνοντας», Καλαμάτα

Η Δ/νση Δ/θμιας Εκπαίδευσης και το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΕ Μεσσηνίας διοργανώνουν Εικαστική έκθεση μαθητικών έργων σε συνεργασία με την Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων και τη Δ/νση Π/θμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας.

Το θέμα της έκθεσης είναι «Αναδημιουργώ, ανακυκλώνοντας», όπως προτάθηκε φέτος, ως ενιαία πανελλήνια θεματική για μαθητικές εκθέσεις στο τέλος του σχολικού έτους, από την Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων.

Στόχος της έκθεσης είναι η ανάδειξη της συνολικής δημιουργίας των μαθητών από όλες τις σχολικές μονάδες Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης της Μεσσηνίας και ενθαρρύνουμε όλες τις σχολικές μονάδες να συμμετέχουν με μια χαρακτηριστική και ενδεικτική επιλογή έργων των μαθητών τους, σχετική με τη θεματική της έκθεσης.

Καλούνται οι εκπαιδευτικοί Εικαστικών μαθημάτων να δηλώσουν συμμετοχή έως τις 20 Μαΐου στο Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΕ Μεσσηνίας.

Η έκθεση προγραμματίζεται για τον Ιούνιο του 2018, στο Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας, παράλληλα με την καθιερωμένη Μαθητική Συναυλία της λήξης του σχολικού έτους στο Μουσικό Σχολείο.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ